Убипарип: Муслимани се исељавали по налогу СДА

Сведок одбране Војин Убипарип рекао је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су се Муслимани 1992. исељавали по наређењу Странке демократске акције и под претњом смрћу, а не зато што су их прогањале српске снаге, као што тврди оптужба.

Тадашњег команданта ВРС генерала Младића (72), оптужница терети за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је имао размере геноцида у седам општина, укључујући и Котор Варош, о којој је сведочио Убипарип, јавља Бета.

Сведок, који је био командант једног батаљона ВРС на планини Влашић, преко које су често прелазили Муслимани на путу ка територији под контролом АБиХ, рекао је да су му "виђенији" међу њима рекли да су "добили налог да се иселе... иначе ће  њихови најближи бити уништени".

Рекао је да су му пренели да су то наређење добили из "своје централе". "Ја лично не знам ко га је дао, да ли је из војног или политичког дела", додао је Убипарип.

На подсећање судија да је у писаној изјави, уведеној у спис, прецизирао да је СДА наредила исељавање, сведок је одговорио да су му муслимански угледници рекли да је налог стигао из "централе СДА из Сарајева", кад их је питао да ли је било притисака да оду.

"Изразили су жаљење што морају да иду. Народ, по мом сазнању није желео да оде", посведочио је Убипарип.

Сведочећи о више сусрета с оптуженим, Убипарип је назначио да је генерал Младић стално истицао да ВРС мора поштовати законе и обичаје рата и међународне конвенције.

По сведоку, Младић је у мају 1993. наредио да се војницима подели "подсетник о Женевској конвенцији", после чега у његовој јединици није било никаквих злодела.

Да су Муслимани својевољно напуштали и општину Босански Нови, тврдио је и претходни Младићев сведок Радомир Пашић, који је био председник локалног кризног штаба.

"Нама се стално спочитава да смо их прогнали, а ти људи су сами желели да оду", казао је Пашић.

Исказом следећег сведока, генерал Младић ће одбрану наставити сутра.

Оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се