Читај ми!

Приштина, корак ка Специјалном суду

Косово ће формирати посебан тим који ће припремати документа за Специјални суд за ратне злочине, саопштено је из кабинета косовске председнице Атифете Јајхјаге.

Одлука је донета на састанку Јагхаге и званичника Косова, одржаном у циљу усклађивања деловања и остваривања институционалних и законских обавеза за стварање Специјалног суда, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Данашњом одлуком направљен је други корак у процесу формирања тог суда.

Први је начињен крајем априла када је Скупштина Косова усвојила нацрт закона о ратификацији међународног споразума којим се предвиђа оснивање суда који би процесуирао наводе из истраге о трговини људским органима из извештаја Дика Мартија.

Учесници састанка сагласили су се око значаја постизања општег консензуса у свим етапама реализације међународне обавезе у формирању Специјалног суда за ратне злочине које су починили припадници бивше ОВК-а.

На састанку са Јахјагом били су председник Скупштине Кадри Вејсељи, премијер Иса Мустафа, министар правде Хајредин Кучи. Председница је претходно на ту тему разговарала са министром спољих послова Хашимом Тачијем који због обавеза није могао да присуствује састанку.

Према наводима известиоца Савета Европе Дика Мартија, припадници ОВК, непосредно након рата на Косову, били су умешани у организовани криминал, укључујући трговину дрогом и људским органима. Тачи је у том Мартијевом извештају описан као вођа Дреничке групе ОВК, осумњичене за ратне злочине.

Извештај тужиоца ЕУ из Специјалног истражног тима о трговини људским органим показали су да се резултати њихове истраге великим делом поклапају с налазима из известаја Дика Мартија што се односи и на наводе везане за убијања заробљеника и вађења органа.

Главни тужилац Џон Вилијамсон је пре истека мандата у августу потврдио да ће специјални суд за истрагу тих злочина почети да ради почетком 2015. године, и рекао да "жали што суд још није формиран".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара