Читај ми!

"Чистоћа" издала потврду да су торте уништене

Инспекција и произвођач добили потврду од предузећа "Чистоћа" да су торте које су стигле на депонију уништене, иако су се касније нашле на црном тржишту.

Градско веће Крагујевца утврдило је да је направљено више пропуста и најооштрије осудило несавестан рад запослених у Јавно-комуналном предузећу "Чистоћа", преноси Танјуг.

На седници Градског већа усвојен је извештај петочлане Комисије о утврђивању околности због којих су се торте продавале на улицама, уместо да буду уништене.

Комисија тражи да се убудуће прецизно дефинишу процедуре како се такав отпад уништава и ко све треба томе да присуствује.

"Основни пропусти су што торте нису смеле да дођу на депонију у оригиналном паковању у каквом се продају, као и што у документацији 'Чистоће' пише да су уништене, а нису", рекао је председник Комисије Саша Миленковић.

Наглашавајући да су и произвођач и инспекција добили потврду од јавно-комуналног предузећа "Чистоћа" да су торте уништене, Миленковић је рекао да је највећи пропуст што је 24. децембра, када су торте довезене на уништавање, рампа депоније од 15.30 била отворена и није се контролисао улазак возила.

"Комисија је прегледала снимак видео-камера све до 17 часова, до када се због светла могло видети ко све улази у депонију и до тог тренутка је ушло и изашло, без контроле, петнаестак возила којима су изнете торте", рекао је Миленковић.

Напомиње да је неопходно да се утврде конкретне процедуре како се такав отпад уништава.

"У ценовнику ЈКП 'Чистоћа' постоји процедура и односи се на припрему за уништавање отпада, али не постоји на који начин се то ради, због чега је један од закључака Комисије да треба дефинисати прецизирну процедуру како се уништава и ко треба да присуствује",
рекао је Миленковић.

Међу предлозима мера Комисије је и да Надзорни одбор "Чистоће" појача унутрашњи надзор над пословањем предузећа и да се појача надзор комуналне инспекције како се сличне ситуације не би догодиле.

Комисија је у извештају на осам страна, између осталог, затражила и да се преиспитају постојеће одлуке у вези са управљањем отпадом, као и да се испита кривична одговорност одговорних лица и запослених због продаје торти.

У извештају је наведено и да произвођач у документу о кретању отпада који је доставио Служби за депоновање отпада "Чистоће" није попуњена рубрика – маса отпада, иако је у том моменту био познат број торти које су најављене за депонију – 18.432, односно 13.260 килограма.

На седници Градског већа чуло се и да Крагујевац дневно има око 150 тона отпада, од чега је око 60 одсто, односно око 90 тона отпада органског порекла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара