Читај ми!

Откривена нелегална кланица код Крагујевца

Ветеринарска инспекција открила је нелегалну кланицу у селу Церовац код Крагујевца. Инспекцији стигла анонимна пријава да се тамо свакодневно врши клање и обрада угинуле стоке.

У контроли која је обављена јуче са припадницима МУП-а, установљено је да су сви објекти у потпуно неприхватљивим и непрописним хигијенским условима, саопштило је Министарство пољопривреде, а преноси Бета.

Како се наводи, у коморама и објекту за расецање меса су затечене расечене полутке од седам говеда, са главама и изнутрицама, а у пуним замрзивачима запремине око 400 литара, јунеће месо и органи.

"Јунеће кости су запаковане у ПВЦ врећама, одложене поред улаза у објекату за расецање. Затечена су и два камиона за превоз животиња, возило са уређајем за хлађење за превоз меса, као и сточна вага за мерење животиња", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, клање говеда се није обављало у изграђеном објекту, већ на непокривеном и незаштићеном избетонираном платоу који се налази на дворишту, са металним кукама и чекрком за подизање и клање говеда.

У једном од два објекта за узгој говеда који служи и као депо затечено је 13 говеда старости од шест до осам месеци, од којих је 12 без ушних маркица и једно јуне са једном ушном маркицом, а власник не поседује пасоше, нити уверења о здравственом стању животиња.

Затечено је једно музно грло, без ушних маркица, без пасоша и уверења о здравственом стању животиња и три коња, која према изјави власника нису микрочиповани и није спроведен обавезан Програм мера здравствене заштите животиња.

У другом објекту затечено је 14 говеда старости шест до осам месеци, а за четири власник не поседује пасош, ни уверење о здравственом стању животиња.

"Из документације је утврђено да у уверењима о здравственом стању животиња није извршен пренос власништва", наводи се у саопштењу и додаје да ни у пасошима није извршен пренос власништва на Аксентија Најдановића власника нелегалних објеката, од стране ветеринарске станице надлежне за спровођење програма мера у селу Церовац, В. С. "Крагујвет".

"Стављено је у карантин 18 јунади, код којих није затечена прописана документација и забрањен је њихов промет", наводи Министарство и додаје да је месо стављено ван употребе до доласка службе кафилерије у којој ће бити уклоњено под надзором Републичке ветеринарске инспекције.

Ветеринарска инспекција забранила је клање животиња у објекту које није одобрила Управа за ветерину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара