Читај ми!

Поново укинуто продужење притвора Радоњићу и Ромићу

Апелациони суд у Београду по други пут овог месеца укинуо је решење Специјалног суда којим је поново продужен притвор двојици бивших припадника Државне безбедности Милану Радоњићу и Ратку Ромићу, окривљеним за убиство новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године, али не и притвор окривљенима.

Том одлуком провстепеном суду је наложено да поново одлучи о притвору Радоњићу и Ромићу у којем су од 13. јануара ове године и јасно наведе због чега сматра да они морају да буду у притвору "због узмемирења јавности", с обзиром на проток времена од 15 година од извршења кривичног дела за које се сумњиче, преноси Танјуг.

Апелациони суд усвојио је жалбе одбране јер сматра да се њима основано указује да је

првостепено решење донето уз битне повреде одредаба кривичног поступка, будући да одлучним чињеницама за ту одлуку недостају јасни разлози, рекла је Танјугу портпарол тог суда Мирјана Пиљић.

У решењу о продужењу притвора нису дати јасни разлози због чега су начин извршења кривичног дела и тежина последице у овом тренутку таквог интензитета и квалитета да могу да угрозе правично и несметано вођење кривичног поступка, с обзиром на значајну временску дистанцу од 15 година од извршења дела, сматра Апелациони суд, рекла је Пиљић.

Апелациони суд је даље закључио да, иако је првостепени суд правилно дао карактер одлучних чињеница - својству и професији оштећеног сада покојног Ћурувије и окривљених припадника ДБ-а, оне не могу аутоматски водити закључку да би узнемирење јавности у овом тренутку настало пуштањем окривљених на слободу, управо због временске дистанце и чињенице да су се друштвено-политичке прилике у држави у многоме измениле од 1999. године - када је последица кривичног дела имала девастирајући утицај на демократску јавност.

Такође, не може се аутоматски из тога закључити ни како би одбрана са слободе резултирала угрозавањем несметаног и правичног вођења кривичног поступка, које захтева меру пртивора, као најтежу од мера које се изричу у том циљу, без утврђивања чињеница које би на јасан и недвосмислен начин оправдале овај закључак, наводи Апелациони суд.

У одлуци се додаје и да је нејасан закључак првостенеог суда да постоји основана сумња да је кривично дело извршено на месту где се налази већи број људи, којом приликом је доведен у опасност живот случајних пролазника, имајући у виду чињеницни опис дела из оптужнице.

Иначе, у току је допуна истраге против Радоњића, Ромића, као и тадашњег начелника Ресора ДБ Радомира Марковића и припадника резервног састава тог ресора Мирослава Курака због убиства Ћурувије коју спроводи Тужилаштво за организовани криминал.

Сви су оптужени за кривично дело тешко убиство.

Марковић се терети да је то дело извршио у подстрекавању, а остали су оптужени као саизвршиоци. Марковић је у затвору у Пожаревцу на издржавању казне затвора од 40 година, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Због протеста адвоката, истражне радње у којима је неопходно присуство браниоца не могу да се спроведу, а не могу да се одрже ни суђења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво