Читај ми!

Запалила се угљена прашина у "Колубари"

Једанаест радника превезено на одељење токсикологије ВМА, након што се на Пољу Д Рударског басена "Колубара" запалила угљена прашина. Радници се осећају боље, а један од њих задржан је на посматрању. Еколози за несрећу криве немар менаџмента "Колубаре".

Начелница Националног центра ВМА за контролу тровања Славица Вучинић каже да је комплетним испитивањем закључено да је реч о лакшем тровању радника, jaвља Танјуг.

"Један од њих је превентивно задржан на дужој опсервацији, а сви ће после терапије бити пуштени", каже Вучинићева.

Према њеним речима, они су били доминантно изложени угљен-диоксиду и угљен-моноксиду а "у клиничкој слици су имали лакше тегобе – гађење, повраћање, главобољу и вртоглавицу".

Вучинићева наводи и да су примљене и две раднице које су биле у канцеларијском простору на површинском делу копа, а због промене правца ветра биле су изложене продуктима од угљене прашине.

Додаје да њих две "од тегоба имају муку и гађење".

Радници кажу да су често на удару прашине, али не у оволикој концентрацији.

"Нисмо могли да дишемо, једноставно, ваљда се дим спустио доле и нисмо имали довољно кисеоника и један дечко је пао у несвест", каже радник Радољуб Николић. 

Раније током дана,  в. д. директора Дома здравља у Лазаревцу Јован Милојевић, у чијем саставу је здравствена станица Рудовци, рекао је да су радници прегледани и дата им је одговарајућа терапија у амбуланти.

Милојевић је изјавио и да је лекар, који је прегледао раднике који су затражили помоћ, током преподневна навео да је један од њих изгледао као да има теже симптоме тровања.

Према његовим речима, радници су имали симптоме тровања "јер се приликом сагоревања угљене прашине развијају разни гасови".

Навео је и да су неки од радника сами дошли и затражили помоћ, а да је по неке отишао и санитет јер се Рудовци налазе на самом ободу колубарских копова.

У саопштењу Рударског басена "Колубара" наводи се да до самозапаљења долази на завршним косинама копа, услед дугог времена излагања угљене етаже где је завршена експлоатација, атмосферским утицајима.

Из "Колубаре" објашњавају да је магла највише концентрисана на простору копа Поље Д, у зони откопавања угљене етаже, на локацији код роторног багера "глодар 8", као и на простору рударског насеља, код управне зграде Поља Д у Медошевцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се