Читај ми!

Младић уклоњен из суднице због гласнe приче

Судије Хашког трибунала уклониле су из суднице оптуженог Ратка Младића пошто је гласно помињао име тужиоца Амира Зеца, што је расправно веће протумачило као кршење забране да Младић гласно говори.

На крају првог дела исказа сведока одбране Сима Билбије, председавајући судија Алфонс Ори, питао је Младића да ли је гласно споменуо презиме тужиоца Зеца.

"Јесам рекао 'Зец', али има код нас Зец презиме, па сам питао адвоката да ли је...", одговорио је Младић, пре него што га је судија Ори прекинуо.

"Не даш ми да одговорим, човече", прокоментарисао је оптужени, коме одавно није дозвољено да гласно говори у судници.

Судија Ори потом је рекао да ће веће у паузи размотрити које последице би Младић требало да сноси због кршења забране, на шта је оптужени узвратио: "Па, ти изиграваш и тужиоца и судију".

Председавајући судија донео је, на то, одлуку да Младића удаљи из суднице до краја исказа сведока Билбије. "Ја имам право... Ори, само ти изигравај тужиоца", рекао је Младић.

Доктор Билбија описао је, у свом исказу, евакуацију рањеника из Сребренице у којој је, као главни лекар болнице Главног штаба Војске Републике Српске, учествовао у априлу 1993, по Младићевом наређењу.

Прецизирао је да је хеликоптерима Унпрофора из енклаве било евакуисано око 160 рањених, међу којима су били и муслиманску борци.

Билбија је Младића назвао "храбрим и часним официром".

Оптужница генерала Младића (72) терети, између осталог, за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, у јулу 1995, заузела ту "заштићену зону" УН.

Билбија је потврдио да је знао за "борбена дејства" око Сребренице и да је "начуо" о великом броју избеглица, у шта се уверио и током једнодневног боравка у енклави. Рекавши да није знао за гранатирање, потврдио је, међутим, да је видео кратер једне гранате на улици.

Пошто му је тужилац предочио документ Унпрофора о страдању цивила од граната, рекао је да за то није знао.

Сведок је потврдио и да је Младићу у септембру 1996. послао писмо подршке због "недаћа" које су га задесиле, али је негирао да је под тим подразумевао оптужницу Хашког трибунала.

У одбрану генерала Младића, данас је, у присуству оптуженог, сведочио и његов некадашњи телохранитељ Жарко Цвијић. Цвијић је, као сведок о карактеру, Младића назвао "поштеним човеком и официром, који није имао никакве користи од рата" и "изузетно благим човеком оштре спољашности".

Данас започети исказ о сукобима у Приједору 1992, трећи сведок Ратко Милојица наставиће сутра.

Младић је оптужен и да је 1992-1995 извршио прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво