Кривична пријава директору "Првог маја"

Пореска управа у Пироту је Основном тужилаштву у Пироту поднела кривичну пријаву против директора компаније "Први мај" АД Зорана Живковића који се, као одговорно лице у овој компанији, терети за утају 141 милион динара пореза.

Како стоји у пријави Пореске управе Пирот,  а преноси Танјуг, од продаје локала који су у власништву компаније, током прошле и ове године, остварен је приход од 341 милион динара, али иако је то законска обавеза, пиротској филијали Пореске управе нису достављени подаци о тим трансакцијама, због чега је држава на име пореза оштећена за 8.535.000 динара.

У истој пријави се наводи да нису уплаћивани ни порези на разлику између минималних и исплаћених зарада запослених, чиме је држава оштећена за додатних 132, 8 милиона динара.

Компанија "Први мај" АД представља неприватизовани део некадашње моћне текстилне фирме Индустрије одеће "Први мај".

Највећи део некадашњег текстилног гиганта приватизовала је словеначка компанија "АХА Мура", али и приватизовани део који послује под фирмом "АХА Мура Први мај" са покретањем стечаја у матичној фирми налази се у веома тешкој ситуацији.

Преко 1.300 запослених већ четири месеца не ради, а радници нису месецима примали зараде, нити имају оверене здравствене књижице.

Како би се ова фабрика спасла од пропасти, на предлог Министарства привреде покренут је поступак израде унапред припремљеног плана реорганизације, како би се репрограмирањем дугова према повериоцима и држави дао простор фабрици да покрене производњу и припреми се за нову приватизацију.

Овај предлог Министарства прихватили су руководство и синдикати у компанији "АХА Мура Први мај", па је његова израда у току.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво