Читај ми!

Бами: Шанса Еулексу да се не понизи

Британска тужитељка Мариа Бами, која је својим изјавама покренула аферу о корупцији у Еулексу, у најновијем броју дневника "Коха диторе" сведочи о улози специјаног тужиоца Еулекса Џонатана Ратела у спречавању истрага. Рекла је да ће дати још једну шансу Мисији ЕУ да оконча спорне случајеве "тако да заштити себе, а да се Еулекс не понизи".

Мариа Бами је оптужила Ратела да је спречио истрагу против Азема Суле, осумњиченог да је на незаконит начин присвојио земљиште вредно 100 милиона евра.

Рател је, како пише Коха диторе, иако је имао у рукама кривични случај, спречио његов даљи ток тако што је онемогућио да два тужиоца, Мариа Бами и Дијана Вилсон, испитају сведока сарадника у том случају Назима Блацу, преноси Танјуг.

Лист наводи да су Азем Сула, Спресим Ука (који је осуђен на 15 година због ратних злочина и налази се у бекству) и још осам других особа, углавном бизнисмена, успешно до сада избегавали суочавање с правдом захваљујући управо поступцима специјалног тужиоца Џонатана Ратела.

Истакла је и да је Назим Блаца веома значајан сведок у процесу приватизације јер зна много о неправилностима у Агенцији за приватизацију, али како је рекла, Рател није дозволио да се он испита.

Поручила је да се Рател "вадио" на то да Блаца није кредибилан и поверљив сведок, иако је захвљајући управо његовим сведочењима и доказима у два судска процеса осуђено седам особа на укупно 57 година затвора за убиства и покушаје убистава, а у својству чланова некадашње тајне службе Косова познате као "СИК".

Бами је навела и да јој је Рател одузео истрагу и у случају Америчког универзитета и многих приватизација, уз напомену да је истрагу у случају Азема Суле, коју је такође блокирао, водила специјална тужитељка из Велике Британије Дијана Вилсон.

Она је, према речима Марие Бами, окончала мандат почетком октобра и случај још није предат другом тужиоцу.

О овом је случају, иначе, обавештен је и Брисел, међутим, званичници Еулекса нису предузели ни једну меру против тужиоца Ратела.

У међувремену, Еулекс је почео званично истрагу против тужитељке Бами, коју сумњичи да је поверљиве податке Еулекса саопштила Кохи диторе, што приштински дневник негира.

Она је ангажовала локалног адвоката Аријанита Кочија, који је изјавио да на основу расположивих докумената нема основа за суспензију Марие Бами, те да ће тражити да се та мера укине.

Бами је, подсећања ради, много раније оптужила Џонатана Ратела да опструира истраге, те да ју је удаљио из свих поступака и пренео их на ниже особље.

У писму Еулексу, односно шефу департмана за правду, она је тада оптужила и судије Јарославу Новотну и Франческа Флорија, али је у изјави за Коху нагласила да се никога не плаши и да ће се борити до краја против репресалија.

"Ово треба да адресирам шефу мисије Еулекса или да идем у Брисел, како су ме саветовали и адвокати, с обзиром да они не верују да ће бити правде унутар Еулекса након размене електронских дописа између мене и унутрашње контроле", изјавила је Марија Бами и додала да ће Еулексу дати још једну шансу да реши случајеве које она помиње, али тако да "ја будем заштићена а да се Еулекс не понизи".

Дописник Танјуга из Приштине наводи још да је Азем Сула, против којег је Рател спречио истрагу, посланик и високи званичник ДПК Хашима Тачија, те бивши главни командант ОВК.

Против њега се у Швајцарској води судски поступак, који крајем године, према писању приштинских медија, треба да добије епилог. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се