Читај ми!

"Шкорпионе" нема ко да чува?

Тужилаштво и полиција проверавају све могуће трагове како би се што пре утврдило шта се догодило са 20 пиштоља "шкорпиона", који су нестали из магацина на београдском аеродрому. Могуће је да је дошло до грешке током евидентирања, каже директор полиције.

У фирми "Југоимпорт СДПР", посреднику у продаји оружја, кажу да је роба била смештена у Робно-царински магацин и да је, тврде, све време била под царинским надзором.

У царини, међутим, кажу да магацин није у њиховој надлежности. У полицији наводе да ће истрага утврдити да ли је оружје нестало или је дошло до грешке у евиденцији.

По налогу тужилаштва, полиција ће прегледати снимке сигурносних камера са аеродрома. Биће саслушане и особе које су биле задужене за контролу магацина. У Аеродрому нису желели да коментаришу тај случај, а директор Полиције Милорад Вељовић каже да ће истрага утврдити шта се догодило.

"Полиција није била задужена да чува то оружyје, али ми радимо на утрђивању да ли је стварно нестало тих 20 комада, да ли су они испоручени, па је дошло до грешке приликом евидентирања. Једноставно, ових дана ћемо утврдити да ли је стварно то оружје нестало. Ако је нестало, ми ћемо радити на томе да расветлимо како је нестало", каже Вељовић.

У СДПР-у кажу да су у целом послу били посредници. Три хиљаде пиштоља "ЦЗ-999" 24. марта ове године превезено је на аеродром и предато купцу. Међутим, купац је приликом утовара оружја наредио да се роба не отпреми, односно да се смести у Робно-царински магацин. СДПР је после тога почео процедуру враћања оружја власнику тј. крагујевачкој "Застави оружје".

"Дана 8. 10. 2014. године приликом преузимања робе из Робно-царинског магацина и њеног утовара у камион констатовано је да недостају две картонске кутије од укупно 300 колико је ускладиштено у Робно-царински магацин и која је све време била под царинским надзором. Након завршеног увиђаја, 2.980 пиштоља је превезено у фабрику 'Застава оружје' – Крагујевац", саопштио је СДПР.

Стручњаци београдског центра за безбедносну политику сматрају да је реч о магацину који није предвиђен за дуже складиштење оружја. Кажу да чување стрељачког оружја и муниције подразумева комбинацију техничких фактора и физичких препрека и да је то регулисано законом о оружју и муницији.

Марко Милошевић из тог Центра сматра да је најважније питање "шта ће та роба толико дуго ту".

"У реду, пропао је посао. Зар није логично да се врти тамо где инфраструктура то поджава. Да ли је то војни или полицијски магацин уместо обичног карго магацина на аеродрому", каже Милошевић.

Стручњаци још кажу да постоје различите мере надзора, али је људски фактор тај који, на крају, те мере примењује и контролише.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво