Читај ми!

Држава против џихадиста

Подигнуте оптужнице против пет особа због сумње да су учествовале у џихаду. На Космету постоји снажна мрежа радикалног ислама и тероризма, констатовао Одбор за КиМ. Посланици сутра о увођењу кривичног дела – организовање и учествовање у рату у страној држави.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против четири особе из Новог Пазара и једне из Београда, због сумње да су учествовале у оружаним акцијама Исламске државе и да су организовале и финансирале одлазак грађана Србије и других земаља у Сирију. Тројица оптужених су у притвору, а за осталима се трага.

Абида Подбићанина, Сеада Плојовића, Тефика Мујовића, Изудина Црновршанина из Новог Пазара и Ферата Касумовића из Београда, тужилаштво сумњичи да су се са више особа удружили због финансирања тероризма, обучавања и врбовања за тероризам.

Сумња се да су прикупљали новац у Србији, Босни, Хрватској и земљама западне Европе и финансирали одлазак грађана Србије и других земаља у Сирију.

"Они су у просторијама месџида 'Фуркан' у Новом Пазару особама из Србије и иностранства, организовали прихват. Мујовић је у Истанбулу финансирао и организовао њихово пребацивање из Турске до кампова за терористичку обуку на северу Сирије, док је Подбићанин у Сирији, у граду Азазу, организовао смештај и војну обуку. Касумовић је врбовао једну особу за одлазак у Сирију. Окривљеном Тефику Мујовићу стављено је на терет да је на фејсбук профилу позивао на борбу, насиље и убиства", наводи се у оптужници.

На седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, о џихадистима се разговарало два сата – иза затворених врата.

Одбор је добио потврду о присуству мреже радикалних исламистичких и терористичких структура на Косову. Осим бораца на сиријском ратишту, појавила се и муниција из Србије.

"Тог оружја има много, постоје криминалне групе које тргују оружјем. Суочени смо са чињеницом да радикални исламисти заједно с криминалним групама шверцују оружје. Мислим да смо довољно појачали државни механизам да спречимо да се те ствари и убудуће дешавају", рекао је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Процењује се да је у овом тренутку између 150 и 200 бораца с Косова у Сирији и Ираку.

"Последица нечег што се дешавало у прошлости одједном је почела да буде видљива, ово постоји на КиМ већ деценију. Поједини елементи су одлучили да искористе нестабилност, не само на КиМ већ и у региону, и да регрутују људе који ће се борити за њихову ствар, односно џихад", каже заменик косовског министра унутрашњих послова Саша Рашић.

Горња Маоча, Ошве, Горња Бочиња – нека су од упоришта вехабија у Босни. У тим насељима полиција је хапсила радикалне исламисте, али судског епилога није било. Тако је, на пример, босански вођа вехабијског покрета Нусрет Имамовић позивао на џихад, био више пута хапшен и пуштан и ипак успео да стигне до сиријског ратишта.

Регрутација се обавља у тајности, делује се и у оквиру верских објеката. Када је реч о Рашкој области, стручњаци сматрају да је не треба одвајати од Босне и Херцеговине, јер су радикални исламисти те две области повезани.

Безбедносне службе обе државе сада би морале да обрате пажњу и на повратнике са сиријског ратишта.

"Као људе који би потенцијално могли око себе кроз сам пример да окупе регруте и да ништа не ураде, да показују шта је награда за учешће, а с друге стране – могли би и да покушају да организују терористичку групу, учествујући у организацији паравојних формација", наводи војни аналитичар Александар Радић.

Џихадисти са Балкана су, како се претпоставља, недавно убацили претеће писмо у двориште Амбасаде Србије у Дамаску. У питању је огранак који се зове "Балканска бригада", чији је вођа са Косова, а његов заменик из централне Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво