Читај ми!

Вукчевић потписао споразум с међународним тужиоцем

Споразум о сарадњи између Тужилаштва за ратне злочине Србије и Механизма за међународне кривичне судове, који је наследник хашких ад хок тужилаштава, потписан је данас у Београду.

Споразум су у Специјалном суду у Београду потписали Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић и тужилац Механизма за међународне кривичне судове Хасан Бубакар Џелоу, који су поручили да се овим остварује боља сарадња између српског тужилаштва и ММКС, пре свега у размени информација, преноси Танјуг.

"Овде је уврежено мишљење да престанком рада Хашког трибунала престаје и рад на проблемима извршилаца кривичних дела ратних злочина, што није тачно. Управо сада тај посао прелази на правосуђе у региону и зато је драгоцен допринос резидуалног механизма трибунала који је наследник Хашког тужилаштва", рекао је Вукчевић после потписивања меморандума.

Вукчевић је прецизирао да се сада српском тужилаштву омогућује бољи приступ бази података Трибунала, односно документима, материјалним доказима и сведоцима.

На питање новинара да ли то значи да српско тужилаштво сада преузима обавезу да подиже оптужнице за Хашки трибунал, Вукчевић је рекао да се та обавеза не преузима.

"Тужилаштво не преузима обавезу да подиже оптужнице, већ је само у обавези да размотри доказе које је прикупио Хашки трибунал, па ако из њих произилази да је неко извршио кривично дело, оно ће даље да поступи", рекао је Вукчевић и додао да постојеће оптужнице српско тужилаштво третира "просто речено, као кривичне пријаве".

Новинаре је интересовало и да ли меморандум даје могућност тужилаштву да почне да се бави случајевима средње и високорангираних официра војске и полиције, као и политичара који су евентуално умешани у злочине.

"Ми смо већ почели да третирамо одређене догађаје и да гледамо да ли у радњама одређених особа има елемената кривичног дела", рекао је Вукчевић.

Потписивање споразума поздравио је и Џелоу који је објаснио да ће тиме бити постављени оквири сарадње између ММКС-а и Тужилаштва за ратне злочине Србије у многим областима.

Џелоу је додао да је са српским тужиоцима имао корисне разговоре о начинима отклањања сметњи у међусобној сарадњи.

ММКС је маханизам који ће постепено преузимати функције од Хашког трибунала како се буду завршавали последњи поступци. Ово је трећи сусрет тужиоца Вукчевића и Џелуоа, после прошлогодишњег заједничког учешћа на међународној конференцији о наслеђу међународних и кривичних судова у Нирнбергу.

Тужиоца Џелоуа примио је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који се заложио да што већи број осуђених држављана Србије затворску казну служи у Србији.

Дачић је, такође, указао на недопустивост дугог трајања судских поступака пред Хашким трибуналом, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Током разговора, разматрана је досадашња сарадња Србије са Хашким трибуналом, као и будуће активности Резидуалног механизма, основаног са циљем да настави кључне функције Трибунала и Међународног кривичног суда за Руанду, а Дачић је изразио спремност Београда за даљу сарадњу.

Тужилац Џалоу најавио је потписивање Меморандума о разумевању између Механизма и српског Тужилаштва за ратне злочине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво