Читај ми!

Аџић: Није било прогона из Илијаша

Сведок одбране Ратко Аџић изјавио је на суђењу Ратку Младићу у Трибуналу у Хагу, да Муслимани и Хрвати нису били прогнани из сарајевске општине Илијаш током сукоба у БиХ.

Аџић је за време рата био председник општине Илијаш и командант локалног кризног штаба. Описао је одлазак муслиманског и хрватског становништва као добровољан, преноси Бета.

Тужитељка Камиј Бајблс тврдила је, међутим, током унакрсног испитивања, да је Муслиманима била "неопходна" Аџићева дозвола да напусте територију општине.

Сведок је то оповргавао, рекавши да су жељу за одласком муслимански цивили пријављивали локалном Црвеном крсту који је био организатор.

"Ја сам био да се људима дозволи слобода кретања, да иду где хоће", рекао је сведок.

Потврдио је да су српске снаге "заробљавале" муслиманско становништво у зонама "борбених дејстава", одакле су их, "по сопственој жељи" давали у размену за Србе са муслиманске територије.

Заступница оптужбе је рекла да је Аџић заповедао и војним јединицама на Илијашу, али је сведок то негирао, упркос предоченим документима.

Аџића је тужитељка Библес испитивала и о периоду од јануара до јула 1993. када је био министар унутрашњих послова РС.  Предочила му је да је, маја 1993, шефа приједорске полиције Сима Дрљачу - кога је ВРС, у документу приказаном у судници, означила као виновника "масакра" 150 Муслимана у Скендер Вакуфу у лето 1992 - поставио за председника комисије МУП за истраживање "геноцида над Србима".

"Уопште о овоме нисам знао ништа, нити ми је ико у МУП да било какве информације о томе", узвратио је сведок.

Упитан за извор тврдње из писане изјаве да је у Сарајеву насилном смрћу страдало "6.000 Срба", Аџић је казао да су то, после рата, тврдили сарајевски медији.

Пошто је тужитељка подсетила да су демографи Трибунала утврдили да је у Сарајеву убијено "минимално неколико стотина Срба", Младићев бранилац Лукић протестовао је да је "та тврдња увреда" и "муслиманска пропаганда".

Сведок Аџић тврдио је и да Сарајево није било под опсадом ВРС, већ да је "прво било изнутра затворено од муслиманских снага, а онда смо ми направили линије одбране около".

Младић ће сутра  наставити своју одбрану, исказом следећег сведока.

Бивши командант Војске Републике Српске, Младић (71) оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида.  Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се