Читај ми!

Ивановић пред судом 26. августа

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић, који је оптужен за ратни злочин почињен на Косову и Метохији 1999. и 2000. године, појавиће се први пут пред судом у уторак, 26. августа.

Адвокат Оливера Ивановића, Небојша Влајић рекао је Танјугу да је прво рочиште пред Основним судом у Косовској Митровици у којем ће се појавити Оливер Ивновић заказано за 26. август.

Влајић је прецизирао да ће се Ивановић тада изјаснити о оптужници коју је против њега подигао тужилац из Канцеларије косовског специјалног тужилаштва.

Додао је да је ово рочиште "припремно" пред почетак суђења лидеру Грађанске иницијативе СДП који се већ скоро седам месеци налази у затвору.

Косовско специјално тужилаштво подигло је оптужницу против лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића и још четворице Срба.

Поред Ивановића, тужилац Еулекса је испред косовског специјалног тужилаштва подигао отпужницу и против Драгољуба Делибашића, Илије и Небојше Вујачића и Александра Лазовића, рекао је адвокат Миодраг Бркљач за портал Кос сев.

Према речима Бркљача, сва петорица се опширном заједничком оптужбом терете за тешке злочине над албанским становништвом.

Портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон рекла је раније да је тужилац из Канцеларије специјалног тужилаштва у понедељак подигао оптужницу против петоро окривљених пред Основним судом у Северној Митровици.

Један од окривљених оптужен је за подстицање на извршење ратних злочина априла 1999. године, а такође је оптужен да је заједно са другим окривљеним подстицао на саизвршилаштво у извршењу кривичних дела тешко убиство и тешко убиство у покушају фебруара 2000. године, рекла је Николић Соломон.

Троје осталих окривљених оптужено је за кривична дела тешко убиство и тешко убиство у покушају која су извршена фебруара 2000. године.

Влада Србије дала је гаранције да ће Ивановић, који се у притвору налази скоро седам месеци, ако му се омогући одбрана са слободе, у сваком тренутку бити доступан овдашњем правосуђу.

Претпретресни судија Основног суда у Косовској Митровици са друге стране сматрао је да постоји ризик од бекства и ризик да би Ивановић могао да утиче на сведоке због чега му није дозвољена одбрана са слободе.

Ивановић је ухапшен је 27. јануара, а након више од месец проведених у притвору у Приштини око недељу дана је штрајковао глађу захтевајући да буде премештен у затвор у Северној Митровици, што се и догодило 12. марта.

Влада Србије гаранције је дала и за пензионисаног пуковника МУП-а Драгољуба Делибашића, бившег командира полиције у Косовској Митровици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара