Читај ми!

Каменицама на кућу Србина у Гњилану

Непознате особе каменовале су кућу породице Нојић у насељу Камник у Гњилану, повређених није било, али је причињена материјална штета на објекту, јавља Радио-телевизија Косова.

Породица Нојић у Гњилану често је на мети напада. У суботу је њихова породична кућа каменована, преноси Танјуг.

У току дана Нојићи су били опет провоцирани, преноси РТК. "Бачена је цигла на шофершајбну, пре тога је сломљено стакло на другом спрату по ко зна који пут", каже Срђан Нојић.

Нојић живи у својој породичној кући са мајком која тренутно није ту. Нојићи су се 2000. године иселили из Гњилана да би се 2009. вратили у свој завичај. Ово није први напад на ову породицу.

"Од 2009. године кад смо се вратили до сада, непрестано те провокације и узнемиравања у смислу ломљаве прозора, узнемиравања моје мајке", рекао је Нојић.

Портпарол Косовске полиције Исмет Хашани рекао је да је полиција изашла на лице места.

"Косовска полиција изашла је на лице места, узели су доказе и фотографије аутомобила, па онда када су тражили од жалиоца да да изјаву он није хтео, тражећи од нас само један извештај и да се штета плати", рекао је Хашани.

У Гњилану је пре сукоба на Косову 1999. године живело је око 12.000 Срба, а сада свега њих четрдесетак.

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију најоштрије је осудила каменовање куће и аутомобила породице и затражила од надлежних органа да у најкраћем року пронађу и казне починиоце.

"Овакви и слични инциденти усмерени против повратника на Косово и Метохију, који постају правило, а не изузетак, не доприносе нормализацији односа у покрајини и не иду у прилог искреним активностима на повратку расељених лица", наводи се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија за Косово и Метохију очекује да ће покрајински органи, уз помоћ и подршку међународне заједнице на терену, у најкраћем року пронаћи и казнити починиоце ових напада, чиме би се допринело јачању поверења међу народима и створили важни предуслови за одрживи повратак прогнаних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво