Читај ми!

Рашевић: Војска ВРС није нападала цивиле

Сведок одбране Блашко Рашевић негирао је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, наводе оптужнице да је ВРС током рата у БиХ пуцала на цивиле у старом језгру Сарајева са оближњег виса.

Тадашњи командант ВРС, генерал Младић (71) оптужен је, између осталог, за терорисање становништва Сарајева артиљеријским и снајперским нападима с положаја ВРС, 1992-95.године, преноси Бета.

Сведок Рашевић, који је био командир једне од чета Романијске бригаде ВРС, рекао је да с положаја те чете на Шпицастој стени никада није отварана ватра на цивиле у сарајевском насељу Седреник.

Према оптужници, ВРС је одговорна за више напада на цивиле са Шпицасте стене, где је имала снајперско гнездо.

"Док сам ја био у чети, то се није ниједном десило, бар мени није познато", рекао је Рашевић.

Према речима сведока, муслиманске снаге из Сарајева су непрекидно отварале ватру на Шпицасту стену из покретних минобацача скривених међу цивилним објектима, попут болнице и стадиона на Кошеву, школа и обданишта.

Армија БиХ је више пута и пешадијом нападала тај положај, који је био кључан за прекидање комуникације са српским општинама Вогошћа, Рајловац и Хаџићи, рекао је Рашевић.

Као доказ за то, одбрана је у судници приказала снимак жестоке борбе на самој Шпицастој стени, коју је Армија БиХ покушала и, на кратко, успела да заузме. "Били су тамо 12-15 сати, преноћили, а ми смо те положаје затим повратили", посведочио је Рашевић.

Изјавио је и да су ровови супротстављених снага на Шпицастој стени били удаљени 50 метара и да су се српски борци довикивали с "домаћим Муслиманима" који су их упозоравали на долазак "неких других Муслимана, Санџаклија" који би отварали ватру.

Српски војници, с друге стране, упозоравали су муслиманске цивиле да не обављају пољске радове да се не би десило да "неко пуца...или нека граната залута...па да неко недужан погине", додао је Рашевић.

У унакрсном испитивању, тужиоци су сведоку предочили документе Унпрофора по којим је с положаја на Шпицастој стени и на Мрковићима у пролеће и лето 1995. била отварана снајперска и минобацачка ватра на цивиле која је однела два живота.

Рашевић је остао при исказу да његова јединица није пуцала на цивиле, али је додао да је касније, када није био на том положају, чуо да је једна девојчица погинула или била рањена и да му је "жао сваког детета".

Упитан да ли је његова јединица одговарала на ватру из покретних минобацача АБиХ из околине цивилних објеката у граду, сведок је одговорио одречно.

Следећег сведока, Младићева одбрана пред судије ће извести сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара