Читај ми!

Мерон: Пресуде према праву, а не према нацији

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон поручује да међународни судови не могу доносити одлуке питајући се да ли ће оне допринети помирењу.

Теодор Мерон је у интервјуу за Хрватску радио-телевизију рекао да је задатак суда да процесуира злочинце, а судија да донесу одлуку према међународном праву, не гледајући притом етничку припадност оптуженог.

Мерон је оценио да је помирење велики изазов и "историјски задатак државних челника, верских вођа, интелектуалаца и новинара".

"Међународни судови не могу доносити одлуке питајући се хоће ли оне допринети помирењу. То би захтевало да делујемо изван свог мандата који је строго ограничен", рекао је Мерон који је, подсећа ХРТ, донео ослобађајућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини И Младену Маркачу.

Председник Хашког током радне посете Хрватској има низ сусрета с хрватским политичким и правосудним званичницима.

"Хашки трибунал се показао врло ефикасним"

Мерон оценио је у Загребу да се тај међународни суд, супротно свим предвиђанима, показао врло ефикасним, јер је све оптужене, њих 161, довео пред лице правде, иако није директно располагао средствима присиле.

Хрватски премијер Зоран Милановић је током разговора са Мероном истако дужину појединих поступака, чиме се "чини велика штета правди која мора да буде бржа да би постигла учиник и деловала као генерална превенција".

Председник Хашког трибунала се, додаје се, сложио с примедбом о дужини трајања поступка, али је истакао комплексност суђења на више језика, са стотинама сведока и на две хиљаде километара удаљености од почињених злочина.

Хрватски премијер разговарао је с Теодором Мероном и о формирању Механизма за међународне кривичне судове, успостављеног резолуцијом 1966 (2010) Савета безбедности УН, као тела које ће "наставити надлежност, права, обавезе и неопходне функције Међународних судова за бившу Југославију и Руанду", чији ће он такође бити председник.

То је његова прва посета Хрватској у овом мандату, а разговараће се о постигнућима Хашког трибунала, као и о почетку рада хашког огранка механизма за међународне кривичне судове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара