Читај ми!

Тужилаштво: Осам година затвора за Суботића

У завршној речи, Тужилаштво за организовани криминал предложило је Специјалном суду у Београду да бизнисмена Станка Суботића Цанета осуди на казну од осам година затвора због организовања шверца цигарета у Србију током деведесетих година. За његове сараднике тражи казне од две до шест година затвора.

Заменик тужиоца за организовани криминал је, током излагања завршне речи на поновљеном суђењу Суботићу, предложио да му се трајно одузме имовина укупне вредности око 56 милиона некадашњих немачких марака, и шест милиона америчких долара, за колико је кријумчарењем дувана оштећен државни буџет, преноси Танјуг.

Тужилаштво је тражило да бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кертес буде кажњен са пет година затвора, а иста санкција предложена је и за Суботићевог сестрића Николу Милошевића.

За Стевана Бановића тужилаштво је тражило казну не мању од шест година затвора, док је за остале оптужене предложена казна од две до две и по године затвора.

Такође је предложено да се Милошевићу и Бановићу одузме имовина вредности око 600.000 некадашњих немачких марака.

Тужилаштво сматра да је и током поновљеног суђења доказало кривицу оптужених и наводе своје оптужнице да су Суботић и остали оптужени шверцом цигарета током деведестетих оштетили буџет Србије за 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Одбрана Суботића, који је укинутом правостепеном пресудом био осуђен на шест година затвора, предложила је суду да му изрекне ослобађајућу пресуду јер нема доказа да је починио било какво кривично дело, као и да је одбрана поднела документацију која то потврђује.

Након излагања завршних речи Тужилаштва за организовани крминал и одбране, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Прва првостепена пресуда, којом је Суботић био у одсуству осуђен на шест година затвора због организовања групе за шверц цигарета, била је укинута одлуком Апелационог суда у Београду који је наложио да се суђење понови.

Суботић је средином септембра прошле године први пут изнео своју одбрану пред судом и негирао оптужбе да је организовао криминалну групу која је кријумчарила цигарете, тврдећи да је поступак против њега монтиран како би му политичари изнуђивали новац.

Суботићу се до тада судило у одсуству јер је до јула 2013. био недоступан правосудним органима Србије када му је одлуком суда укинута потерница, а притвор замењен јемством.

Седам година је био у бекству, од покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године, али је 19. јула положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

Одлукама Специјалног суда које су још на снази, привремено су му одузете некретнине и локали у Србији и Црној Гори, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Суботић се терети за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица, за које је запрећена казна до 10 година затвора.

Оптужницом се терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

То су, наводи се у оптужници, радили уз помоћ службеника Савезне управе царина који су омогућили улазак теретних камиона са цигаретама без икаквог евидентирања. Потом су цигарете превозили и складиштили у више магацина по Србији, а затим их препродавали.

Суботић је, и поред вишегодишње потернице на снази, слободно живео и радио у Швајцарској, а 2008. Москва је одбила да га изручи Србији, јер руски закон није признавао кривично дело за које се Суботић теретио пре преквалификације дела, односно измене оптужнице.

Оптужница је измењена прошле године у априлу, када је промењен Кривични закон.

Првом оптужницом судило му се за злоупотребу службеног положаја, а сада за злоупотребу положаја одговорног лица, пошто одговара као власник приватне фирме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво