Читај ми!

Наставак суђења Луки Бојовићу

Размена узајамних оптужби одбране Луке Бојовића и тужилаштва и одбране Сретка Калинића с друге стране, обележила данашње рочиште на суђењу Бојовићу и још тројици оптужних за више убистава и покушаја убистава.

Калинић је у овом процесу признао кривицу за нека кривична дела, али је повезао Бојовића са убиствима за која се терети, као и другим убиствима која нису описана у оптужници.

Налаз и мишљење вештака неуропсихијатара за Калинића, које је обављено на предлог Бојовићеве одбране, није ни данас стигло у суд, па су на претресу изведени докази које је тужилаштво прибавило на иницијативу Калинића, а тичу се убијеног Цветка Симића, иначе Бојовићевог кума, преноси Танјуг.

Оспоравајући законитост прибављања тих доказа, Бојовићеви браниоци су том приликом указали да сведоци које предлаже Калинић један по један бивају убијени.

"Калинић је предложио да се саслуша Никола Бојовић (брат Луке Бојовића, убијен 29. априла 2013. у Београду), Драгана Ракоњца (убијеног пре месец дана у Београду) а сада предлаже Филипа Кораћа кога јуре да убију", рекао је Бојовићев бранилац Боривоје Боровић.

Калинићев бранилац Славко Петрић је и бранилац осумњиченог за убиство Николе Бојовића, црногорског држављанина Слободана Шарановића који је у екстрадиционом притвору у Црној Гори где чека одлуку тамошњих власти о изручењу Србији, пошто београдско тужилаштво за организовани криминал води истрагу против њега за то убиство.

Одбрана се такође успротивила предлогу тужилаштва да се у списе предмета као доказ уврсти исказ Ане Симић који је 6. августа 2010. године дала у полицији поводом бруталног убиства супруга Цветка Симића, јер сматра да је тај предлог неблаговрен и у овом тренутку беспредметан.

Тужилаштво за организовани криминал тражило је да се та изјава коју је Симићева дала у поступку прикупљања обавештања од грађана, навела да не познаје Калинића, уврсти у доказе, јер је на суђењу у новембру 2013. године причала другачије.

Адвокат Боровић је предложио да се као сведок саслуша Калинићев отац Богдан на околност да ли је претио Симићевој непосредно пред сведочење и да ли је одлазио код ње, чему се тужилаштво није противило.

О предлозима одбране и тужилаштва суд ће накнадно одлучити до следећег суђења 10. јуна.

После дуготрајног препуцавања адвоката и тужиоца, за реч се јавио и Калинић који је предложио да се обави вештачење Бојовићевих бранилаца.

"Предлажем да се обрана Луке Бојовића вештачи на наркотике, они су потпуно луди", успео је да каже Калинић пре него га је судија Владимир Месаровић прекинуо због вређања и непримерених захтева.

Реч је узео и оптужни Милош Симовић и пожалио се да њега три и по године тужилаштво није питало за сазнања о убиству Цветка Симића, док се детаљно бави сведочењем његове супруге.

Тужилац Велимир Голубовић поручио му је да ће о томе радо с њим причати на другом месту, јер то није предмет овог поступка.

Бојовићу се, као и Владимиру Милисављевићу, суди у одсуству док су на оптуженичкој клупи Сретко Калинић и Александар Симовић.

Они су оптужени за убиство Бранка Јефтовића Јорге и за покуšај убиства Андрије Драšковића и Зорана Недовића Šока исте године, када су погинули њихови телохранитељи Дејан Žиванчевић и Милутин Јовичић, за чија су убиства такође оптужени.

На почетку суђења у октобру 2010. године, Калинић је признао кривицу за убиство Јефтовића и повезао Бојовића са кривичним делима која му се стављају на терет, као и другим убиствима која нису описана у оптжиници.

Суђење се одржава у специјалној судници Окружног затвора у Београду.

Бојовић и Милисављевић су после вишегодишњег бекства ухапшени 2012. године у фебруару у Валенсији и од тад су у екстрадиционом притвору у Шпанији где чекају изручење Србији.

Шпанске власти одобриле су њихову екстрадицију, али ће бити изручени након што се оконча поступак који се против њих води у тој земљи због више кривичних дела.

Према оптужници тужилаштва за организовани криминал, Лука Бојовић је у марту 2003. године након убиства Душана Спасојевића преузео руковођење "земунским кланом".

Како се наводи у оптужници, Бојовић је одбеглим "земунцима" помагао при скривању, обезбеђивао им новац, лажна документа и места становања, а они су заузврат извршавали његове налоге, међу којима је и низ убистава.

Милисављевић је у одсуству осуђен на 35 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића, док је за кривична дела која је извршио као припадник "земунског клана" добио 40 година затвора.

Осим ове оптужнице, Бојовић је правоснажно осуђен на 15 месеци затвора због недозвољеног ножења оружја и фалсификованих исправа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара