Читај ми!

Провера информација о егзекуцији 82 Албанца

Тужилаштво за ратне злочине располаже информацијама да је током сукоба на Космету у близини Рудници извршена егзекуција 82 особе албанске националности, каже тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Вукчевић је за Телевизију Б92 рекао и да се проверева да ли се њихови остаци налазе у каменолому у Рудници, где су у току ископавања на локацији старог каменолома због сумње да је ту масовна гробница са телима Албанаца, преноси Танјуг.

Тужилац је рекао да се те особе воде као нестале "и гледамо да видимо да ли се евентуално (њихови остаци) налазе у Рудници", као и да се "за сада може говорити о томе ко је то урадио"

Навео је и да је српско тужилаштво од јуна 2007. четири пута вршило ископавања у каменолому у Рудници и да сматра да је у претходном периоду било опструкције.

"Одлучујуће је била сарадња с колегама из Сарајева преко њих смо дошли до стручњака који је на основу сателитских снимака који су они имали из 1999. навео да је у Рудници дошло до мешања земље", рекао је Вукчевић.

Према његовим речима, тај стручњак из Данске је указао да се на снимцима види да је у Рудници дошло до мешање земље, односно да је земља донета и набацана у каменолом, после чега је било логично да се крене са ископавањима.

Тужилаштво за ратне злочине Србије и Комисија Владе Србије за нестала лица почели су, почетком децембра 2013. године нова ископавање у Рудници, у општини Рашка, на месту на којем се претпоставља да су тајно закопана тела око 250 људи.

Претходно је са локације у Рудници, на којој су раније пронађени посмртни остаци тела два Албанца, што је утврђено ДНК анализом, уклоњена зграда.

Случај "Рудница" покренуо је заштићени сведок који је Еулексу у Приштини рекао да су 1999. у стари каменолом довезена тела побијених Албанаца и да је касније терен посут земљом и делимично асфалтиран.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво