Читај ми!

Одбачен Младићев захтев за ослобађање

Претресно веће Хашког трибунала одбацило је у потпуности захтев Ратка Младића за ослобађање од кривице у вези са геноцидом и више појединачних злочина и закључило да бивши командант Војске Републике Српске треба да одговара по свим тачкама оптужнице.

Претресно веће је одбацило је све аргументе Младићеве одбране за ослобађање од кривице по обема тачкама оптужнице у вези са геноцидом и по оптужбама у вези са неким појединачним злочинима у одређеним тачкама оптужнице, преноси Танјуг.

Веће је, такође, одбацило аргументе Младићеве одбране да треба одбацити командну одговорност оптуженог за злочине које су починиле групе које нису биле у саставу ВРС.

У образложењу одлуке, Претресно веће је оценило да правило 98 бис треба разматрати у вези са тачкама у целини, а не са оптужбама у оквиру тих тачака, те стога није разматрало захтеве одбране везане за појединачне инциденте у појединим тачкама.

Веће је закључило да оптужени треба да одговара за све тачке оптужнице, пошто по правилу 98 бис треба проценити да ли постоје докази који могу да поткрепе осуђујућу пресуду по свакој тачки оптужнице, без обзира на то да ли је одбрана експлицитно оспорила све тачке, наводи се у саопштењу Хашког трибунала.

У вези са тачкама 1 и 2, Веће је закључило да постоје докази о геноцидним делима који су изведени у 15 општина Босне и Херцеговине укључујући Сребреницу и да докази пружају информације о геноцидним намерама починитеља.

Веће је, на основу доказа, закључило да је у периоду који обухвата оптужница постојао удружени злочиначки подухват у којем су учествовали чланови политичког руководства босанских Срба и главног штаба ВРС, укључујући оптуженог Младића и бившег председника Републике Српске Радована Караџића.

Према мишљењу Већа, постоје докази да је оптужени значајно допринео спровођењу здруженог злочиначког подухвата.

Циљ је био да се босански муслимани и Хрвати трајно уклоне са територија БиХ на које су Срби полагали право, а оптужени Младић је, као командант главног штаба ВРС, спровео одређене мере у циљу остварења такозваних "стратешких циљева", рекао је председавајући судија Алфонс Ори.

Претресно веће се, у образлагању одлуке, позвало осим на исказе сведока и на садржај претретних Младићевих разговора који говоре о његовом "стању духа".

Захтев на основу правила "98 бис" 

У свом захтеву поднетом у складу са правилом 98 бис, Младићева одбрана је 17. марта, усмено изневши своје аргументе, затражила од Претресног већа да одбаци две тачке оптужнице за геноцид, као и више тачака везаних за инциденте и одговорности из оптужнице.

Тужилаштво је потом, 18. марта, затражило да Претресно веће одбаци тај захтев.

Правило 98 бис предвиђа могућност да оптужени, након доказног поступка Хашког тужилаштва, затражи ослобађање по неким или свим тачкама оптужнице за које, према мишљењу одбране, оптужба није изнела доказе који би могли довести до осудхујуће пресуде.

Младић (72), бивши командант Главног штаба ВРС, оптужен је пред Трибуналом у Хагу за геноцид и бројне друге злочине почињене над босанским Муслиманима, босанским Хрватима и другим несрпским цивилима у Босни и Херцеговини од маја 1992. до краја 1995. године.

Првобитна оптужница против Младића подигнута је 25. јула 1995. године.

Након што је у бекству провео скоро 16 година, ухапшен је 26. маја 2011, а пребачен у Хаг пет дана касније.

Приликом првог појављивања пред судом изјаснио се да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Суђење је почело 16. маја 2012, а Тужилаштво је завршило извођење својих доказа 26. фебруара 2014.

Одбрана Ратка Младића отпочеће 13. маја изношење доказа пред Хашким трибуналом.

Председавајући Судског већа, судија Алфонс Ори, наложио је крајем фебруара Младићевој одбрани да до 28. априла поднесе списак сведока и доказа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се