Читај ми!

Ухапшен Србин на северу Косова

Полиција Еулекса ухапсила је јутрос на северу Косова Небојшу Вујачића (48) из Косовске Митровице радника "Пошта Србије", због сумње да је фебруара 2000. године починио тешка кривична дела, а међународни судија му је одредио притвор од месец дана.

Вујачићева породица затражила је од највиших државних органа Србије да реагују истичући да је Небојша невин и да је за дела која му се стављају на терет ослобођен у судском процесу који је већ вођен пред правосуђем УНМИК-а 3. августа 2002. године.

У решењу Окружног суда у Митровици од 3. августа 2002. године које је Танјугу показала мајка ухапшеног Небојше, Роса Вујачић стоји да је судско веће закључило да се истрага мора спровести у случају једног а да мора бити одбијена у случају свих других потенцијалних осумњичених међу којима је и Вујачић.

"Судски поступак у овом предмету је вођен раније пред УНМИК судом и ми смо ослобођени свих кривица и овај представник из УНМИК-а је тада рекао да нас нико не сме узнемиравати, јер смо како каже и ми те вечери могли да будемо мртви, јер како је Албанац био нападнут тако смо били нападнути и ми", рекла је она.

Показујући слике стана који је као и стан њиховог комшије био фебруара 2000. оштећен у експлозији, Роса Вујачић истиче да очекује да држава заштити њеног сина и њену породицу.

Вујачићева додаје да су сви могли да буду мртви те кобне фебруарске вечери када је дошло до експлозије испред њиховог стана и стана комшије Албанца.

Објашњава како су врата била скроз избијена од силине детонације и наглашава да су полицајци УНМИК-а питали тада има ли неко жив у њииховом стану.

У северном делу Косовске Митровице 3. фебруара 2000. године после напада на кафић у Северној Митровици неколико станова у којима су живели Албанци је нападнуто и дошло је до убиства и покушаја убиства станара тих станова и њихових гостију.

Један од нападнутих био је и стан Недзмедина Ајетија који је био тада комшија са Вујачићима.

Хапшењем Србина на северу Косова полиција Еулекса наставила је данас да лишава слободе осумњичене за тешка кривична дела почињена након сукоба у покрајини.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је раније Танјугу да је Еулексова полиција на основу налога међународног тужиоца из Канцеларије Специјалног Тужилаштва Косова (КСТК) спровела јутрос операцију хапшења на северу Косова.

Ради се о особи која се тражи због тешког убиства, покушаја тешког убиства и наношења тешких телесних повреда, рекла је Гудељевићева истичући да је ова операција у вези са ратним злочинима почињеним у Северној Митровици, фебруара 2000. године.

Једна особа је ухапшена и одведена у Еулексову базу у Митровици ради испитивања које спроводи међународни тужилац из КСТК, додала је портпаролка Мисије ЕУ на Косову.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се