Читај ми!

Клинт Вилијамсон испитивао Тачија?

Хашим Тачи испитиван као "субјект истраге" коју води специјални тужилац ЕУ Клинт Вилијамсон, пише приштинска Трибуна. Влада Косова демантује те наводе. До јуна ће бити формиран посебан суд за процесуирање предмета из ове истраге.

Специјални тужилац Клинт Вилијамсон испитивао је косовског премијера Хасим Тачија у вези са истрагом о злочинима из извештаја Дика Мартија, пише дневник Трибуна. Вилијамсон је са Тачијем обавио разговор у својству субјекта истраге, наводи приштински лист.

Извори Трибуне су објаснили да се шеф косовске владе није састао са Вилијамсоном у својству премијера Косова, него као субјект истраге коју тужилац спроводи.

Влада Косова је, међутим, саопштила да је вест о "испитивању Тачија потпуно неистинита". 

Тужилац Вилијамсон нема мандат да одлучује о оснивању Европског трибунала, који се тражи од ЕУ, а који би се бавио злочинима које је починио ОВК.

"Његов мандат је да истражује, а не да одлучује о будућим процедурама које ће уследити како би се процесуирао одређени предмет", рекао је листу високи званичник који је упознат са процесом оснивања Европског трибунала.

Извору Трибуне је још једном потврђено да до јуна треба да се формира Трибунал.

У саопштењу после сусрета са Вилијамсоном, заменик премијера и министар правде Хајредин Кучи је поновио став да сваки евентуални судски процес треба се обави на територији Косова.

У саопштењу Специјалних снага за истрагу - познатих као СИТФ, каже се да је тужилац боравио у Приштини 10. и 11. марта.

"Тужилац је поновио да је одлучан да уради пуну истрагу да би открио истину о веома озбиљним сумњама о злочинима које се описују у извештају Савета Европе", пише у саопштењу.

Вилијамсон је, како се наводи у саоопштењу, рекао да се истрага наставља и да је још рано да се прејудицира резултат.

Током боравка у Приштини, Вилијамсон се састао и са шефом Унмика Фаридом Зарифом, шефом мисије ЕУ за Косово Самуелом Жбогаром и шефом Еулекса Берндом Борхартом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се