Читај ми!

Случај Симеуновић још под велом тајне

О смрти истражног судије Небојше Симеуновића 2000. године вођено је неколико истрага. Случај је карактерисан и као убиство и као самоубиство. Породица и бранилац породице Симеуновић тврде да је судија убијен.

Нестанак и смрт истражног судије Небојше Симеуновића готово деценију и по је под велом тајне. Вођено је неколико истрага, формиране су радне групе у Министарству унутрашњих послова и тражена је ревизија случаја у јавном тужилаштву. После четрнаест година преткривични поступак и даље траје.

Судија Небојша Симеуновић нестао је 7. новембра 2000. године. Његово тело пронађено је у реци код хотела Југославија месец дана касније. Тај случај је током 14 година карактерисан на различите начине, од суровог убиства до самоубиства.

Првом истрагом није се дошло до доказа да је реч о убиству, подсећа тадашњи коминистар полиције Божо Прелевић.

"Дошло се до тога да је у ствари смрт наступила дављењем, утопљавањем. На њему није било видљивих повреда и доказа да се он у Сави нашао насилним путем", каже Прелевић.

Истакао је да се из тога може закључити да нема доказа да се ради убиству.

"Дакле, не кажем да се не ради о убиству, него да нема доказа да се ради о убиству", рекао је Прелевић.

У такве извештаје не верује сестра судије Симеуновића. Она тврди да је судија Симеуновић, убијен јер је 3. октобра 2000 одбио да изда налог за хапшење штрајкача у Колубари и потреницу за Небојшом Човићем и Борисом Тадићем. Правни заступник породице Симеуновић Милорад Пањевић тврди да је све време на делу синхронизавани немар полиције и тужилаштва.

"Тај, по мени непрофесионални закључак да нема основа за сумњу да је извршено убиство заснива се искључиво на чињеници да обдукцијом а и касније судско медицинским вештачењем није могао да се утврди узрок смрти судије Симеуновића", каже Пањевић.

Према његовим речима, узрок смрти није могао да се утврди због тога што је његово тело сувише дуго стајало у води и што су наступиле промене које су онемогућавале утврђивање узрока смрти.

Коначно решење случаја адвокат Божо Прелевић види на два начина.

"Ја мислим да ако би се ту појавио неки доказ, тај доказ може да буде само сведочење. Лично сумњам да ће се тај доказ појавити. Ви немате доказ који би прекинуо истрагу или доказ који би вам то даље процесуирао, ја верујем да ће то бити у том статусу кво још дуже времена. А онда, ако се нико није појавио толико времена, онда ћемо тај предмет затворити", каже Прелевић.

Случај је често стављан у фиоку. Први пут је на захтев генералног инспекотрата поново отворен 2005, када је утврђено да је било пропуста у истрази. Пет година касније, после изјаве тадашњег председник Србије Бориса Тадића да је случај нерешен и да постоји сумња да је судија Симеуновић убијен, републички јавни тужилац Загорка Доловац најављује ревизију целог случаја.

Три године од најаве да ће се цео случај поново испитати, покушали смо да сазнамо докле се стигло. У републичком јавном тужилаштву нису желели да дају никакве информације. Четрнесту годину од како је беживотно тело судије Небојше Симеуновића пронађено у реци кажу да преткривични поступак још траје.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво