Сведочење о нападу Муслимана код Приједора

На суђењу Радовану Караџићу сведок одбране Ратко Милојица описао како су Муслимани напали Србе код Приједора. У нападу на аутомобил у којем је сведок био на муслиманском контролном пункту тројица Срба убијена, један тешко рањен, као и сведок, који се изјашњава као Хрват католик.

Доказивање да су "муслимански екстремисти" изазвали ратне сукобе у општини Приједор у пролеће 1992, тадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић наставио је данас пред Трибуналом у Хагу исказом сведока одбране Ратка Милојице.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина, укључујући и приједорску, имао размере геноцида.

Сведок Милојица описао је инцидент у селу Хамбарине код Приједора, 22. маја 1992, којим су, по Караџићевој одбани, почели сукоби у тој општини.

По оптужници, српске снаге су од 23. маја спровеле операцију "чишћења" подручја око Хамбарина, убиле један број Муслимана, а хиљаде протерале или затвориле у логор Омарска, где су над њима чињени злочини.

Милојица је изјавио да је, као војник на одсуству, заједно с петорицом другова, аутомобилом пролазио кроз Хамбарине, када су их, на контролном пункту, зауставиле муслиманске снаге.

После краћег разговора о предаји оружја, на Србе у аутомобилу је, по Милојицином исказу, отворена ватра. Тројица су убијена, а тројица, укључујући и сведока, тешко рањена.

У унакрсном испитивању, тужилац Амир Зец сугерисао је да су српски војници претходно одбили да предају оружје на захтев Муслимана. 

"То није тачно", одговорио је Милојица. Сведок је, међутим, потврдио да је један од муслиманских вођа са пункта Азиз Алишковић касније ухваћен и убијен, а његово тело јавно изложено.

Сведок на снимку не препознаје убијеног Муслимана Алишковића 

Тужилац Зец приказао је снимак на којем се види како српски војници седе и, уз музику, пију пиво у близини тела Алишковићева, говорећи "Није сваки дан Азиз овде - само данас у вашем граду".

Милојица је рекао да на снимку не препознаје Алишковића, и рекао је да је он "другачије изгледао".

Тужилац Зец настојао је да веродостојност сведока наруши и указивањем да је он био умешан у убиство једног католичког свештеника у Љубији. Цитирао је Милојицину изјаву, дату војној полицији РС, да је са другим војницима био присутан када је свештеник опљачкан и одведен до љубијског рудника, где га је Ивица Павловић убио хицима из Милојицине пушке.

Милојица је негирао ту изјаву, иако је потврдио да је на њој његов потпис.

Упитан шта се стварно десило, описао је да је био у аутомобилу из којег је Павловић извео свештеника, одвео га "стотинак метара даље" и пуцао у њега.

"Ми уопште нисмо били ту, близу њега... Није тачно да је пуцао из моје пушке, ја тада уопште нисам имао пушку, био сам на боловању после Хамбарина", тврдио је Павловић.

На питање Караџића које је националности и вере био Павловић, Милојица је одговорио: "Хрват-католик".

На крају исказа, Милојица је рекао: "Само да рата не буде више никад".

Караџић (68) ће одбрану, током које је до сада пред судије извео 225 сведока, наставити у понедељак, 3. фебруара.

Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници; за терорисање цивила у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво