Читај ми!

Акција "Гром један", пакао за нарко-дилере

Србија спровела најопсежнију акцију каже вицепремијер Александар Вучић, напомињући да је погођен врх наркомафије. Полиција ушла у 1.165 објеката, привела 124 особе и одузела скоро 20 килограма дроге.

12.35 - Ухапшени озбиљни нарко-дилери који су били на самом врху пирамиде, рекла републички јавни тужилац Загорка Доловац.

12.10 - Спроведена најопсежнија акција против нарко-дилера. До сада процесуирано 128 лица, истакао Александар Вучић. 

10.55 - Полиција претресла 1.165 адреса. У Београду ухапшени највећи дилери.  

Како РТС сазнаје, спроведена је опсежна акција полиције и тужилаштва "Гром један" на територији целе Србије с циљем разбијања нарко-група.

Приведене су све особе које се баве диловањем дроге, али и другим кривичним делима којима се угрожавају лична и имовинска безбедност грађана.

Полиција је ушла у више од 1.165 објеката и привела 128 особа. Акција, која је почела јутрос у 4.30 часова изведена је по захтеву Бироа за координацију рада и служби безбедности.

У Београду су ухапшени највећи дилери, на Новом Београду и у Раковици. Претресено је 217 станова и одузето око четири килограма марихуане, око 150 грама хероина, 96 ампула тродона и мања количина кокаина и амфетамина.

У акцији је пронађен и један револвер, четири пиштоља, три ваздушне пушке и један ваздушни пиштољ, као и 421 комад метака. Полицијско задржавање одређено је за 24 лица.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да ће са претходном акцијом бити готово 500 приведених. Онима који су се склонили или побегли на дан, два, Вучић је поручио да "им пакао тек предстоји".

"Понављам, за њих пакао тек предстоји и понављаћемо акције против нарко-дилера све док потпуно не излечимо друштво од те пошасти", изјавио је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Оцењујући да је спроведена најопсежнија акција против нарко-дилера, Вучић је навео да је извршено укупно 250 заплена и том приликом пронађен 31 пиштољ, 23 пушке, 3.177 комада муниције, 504 грама експлозива, бомбе 74.000 евра.

Такође, одузето је шест аутомобила високе класе, пет возила са фалисификованим ознакама, расветљено је осам кривичних дела, углавном разбојништава.

"Не постоји ниједно име које можете да пронађете, а да државни органи нису упали у њихове просторије. Негде смо проналазили блиндирана врата каква нисмо ни сањали да постоје", испричао је Вучић.

Њихова имена не смем да саопштавам пре него што истакне 48-часовно задржавање, рекао је Вучић, напоменувши да ту има познатих шефова нарко-мафије.

Према његовим речима, неки су ухваћени са дрогом, а неки са оружјем без дозволе и серијског броја.

Вучић је додао да су ухапшене су и неке серијске убице, неки су задржани због нелагалног оружја неки због 20 пакета хероина.

"Није пронађена ниједна особа без пиштоља, сви имали метак у цеви, а да нико од њих није знао одакле му пиштољ", напоменуо је Вучић.

Вучић је оценио да је акцијом показано да нема системске везе између државе и криминалаца и да ниједна информација из "Грома" није процурела.

"Поносан сам јер увек имате некога из полиције, тужилаштва, суда, и увек понека информација исцури, али смо ноћашњом акцијом показали да немамо страх и системске везе између државе и криминалаца", рекао је Вучић.

Доловац: Ухапшени дилери на врху пирамиде

Републички јавни тужилац Загорка Доловац рекла је да су у данашњој акцији ухапшени озбиљни нарко-дилери који су били на самом врху пирамиде и поручила да нико није јачи од државе.

"Из законских разлога нисмо у могућности да саопштавамо имена ухапшених лица, али вам могу рећи да су овог пута на мети државе озбиљни нарко-дилери који су на самом врху пирамиде", рекла је Доловац, нагласивши да данашња акција није крај борбе са нарко-клановима.

"Ма колико мислили да су јачи од државе, то није тачно, нису јачи од државе", поручила је Доловац, која је похвалила све полицајце и тужиоце који спроводе акцију, напомињући да им подршку пружа Биро за координацију службу безбедности.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да се у данашњој акцији хапшени и они који угрожавају имовинску и личну сигурност.

Вељовић је рекао да је све рађено на основу закључака Бироа за координацију рада служби безбедности.

Прецизирао је да су ухапшена и четири страна држављанина због разбојништва на територији Србије.

Говорећи о сарадњи полиције, Тужилаштва и осталих Вељовић је поручио да "нема задатка који не могу заједничи да се реализују" и поручио да се са "Громом" неће завршити та борба.

У оквиру акције "Гром један", чачанска полиција је на том подручју запленила око 300 грама разних наркотика, пет стабљика и 42 семенке марихуане, 71 таблета које се може злоупотребити као наркотик. Такође су одузети једна ловачка пушка и један карабин и пронађене су и две мерне ваге.

Нишка полиција акцију "Гром један" спровела је на 67 адреса и ухапсила 14 особа, а против две особе су поднете кривичне пријаве, каже за РТС Лидија Павловић из нишке полиције.

По њеним речима, у акцији је пронађена већа колилчина разних наркотика, три лабораторије за производњу марихуане у вештачким условима, један пиштољ, једна пушка и око хиљаду метака. У акцији је пронађено и 40 уметничких слика чије се порекло утврђује.

Истовремено, на подручју Краљева, Рашке и Врњачке Бање у данашњој акцији је приведено 43 људи, а до 48 сати задржано је осам особа.

На том подручју одузето је 182,7 грама супстанци за које се сумња да су хероин и марихуана, 365 комада наркотичких аналгетика, две вагице за прецизно мерење, две пушке, 47 комада различите врсте муниције и два путничка моторна возила, саопштила је краљевачка полиција.

У Сремској Митровици је задржавање до 48 часова одређено за седам особа, а једна особа је по наредби суда упућена на издржавање затворске казне. Како је саопштила полиција Сремске Митровице, у јутрошњој акцији је пронађено више од пет и по килограма дроге.

Полиција у Новом Пазару је привела 17 особа, а против три особе је одређена мера задржавања до 48 сати. Нађено је и одузето шест пиштоља, једна ловачка пушка, око 300 комада разне врсте муниције.

Од 17 приведених, за три особе је одређена мера задржавања до 48 часова, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Полиција у Шапцу је привела 45 особа, а пронађена је једна особа по потерници. Седам особа је задржано, четири особе су ухапшене и спроведене судији у скраћеном поступку. Кривичне пријаве у редовном поступку биће поднете против још четири особе.

Претходна Акција "Гром" је спроведена 6. децембра. Александар Вучић је рекао прексиноћ у пaраламенту, одговарајући на питања посланика, да је у акцији процесуирано 274 лица и да је пронађено 21.238 грама дроге.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара