Читај ми!

Пријаве због изливања црног луга

Министарство енергетике, развоја и животне средине најавило кривичне пријаве против одговорних за изливање црног луга из једног од резервоара предузећа "Целулоза" у стечају.

због изливања црног луга из једног од резервоара предузећа "Целулоза" у стечају, Министарстцо енергетике, развоја и животне средине најавило је кривичне пријаве против одговорних.

Републички инспектори који су обавили увиђај констатовали су да је из резервоара истекло око 300 кубних метара овог опасног отпада, што је проузроковало загађење тла на површини од око четири ара у кругу фабрике.

Већи део изливеног раствора усмерен је у канализациони систем "Целулозе" и отекао у базене за механичку прераду отпадних вода који се налазе ван круга "Вискозе", а у власништву су "Целулозе", наводи се у саопштењу.

Приликом контроле извршења наложених мера, инспектори су утврдили да се црни луг појавио и на њиви у власништву физичког лица, удаљеној око 500 метара од постројења за прераду отпадних вода.

Републички инспектори за заштиту животне средине из одељења за заштиту земљишта, површинских и подземних вода, током дана ће извршити ванредни преглед и наложити мере у циљу додатне заштите земљишта и вода од загађења.

Приликом прегледа извршених у суботу и данас, инспектори су наложили узорковање загађене воде и земљишта у околини места изливања.

Резултати анализа Републичког хидрометеоролошког завода од суботе показали су да у узорку воде реке Дрине није регистовано присуство црног луга, наводи се у саопштењу.

У узорку из шахта у кругу "Вискозе" и шахта поред црпне станице ван круга фабрике регистрована је повећана пе-ха вредност, што указује на присуство црног луга.

Резултати анализе земљишта, коју ради Градски завод за јавно здравље Београд, биће накнадно познати.

До изливања црног луга дошло је после неовлашћеног сечења вентила на резервоару, која су учинила непозната лица, а затечена је опрема за сечење - бренери.

Предузећу "Целулоза" у стечају, које је одговорно за објекат у коме се изливање догодило, инспектори су наложили да одмах физички обезбеди резервоаре црног луга и остале објекте у свом власништву од приступа неовлашћених лица.

Наложено им је да предузму све неопходне техничко технолошке и друге мере да спрече даље цурење опасних материја и даљу контаминацију загађеног земљишта.

После предузимања ових мера, одговорно предузеће дужно је да изврши санацију и ремедијацију контаминиране локације.

Против одговорних особа за овај акцидент биће поднете кривичне пријаве, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара