Нова оптужница против Давинића

Због сумње да су при продаји вишка наоружања 2005. оштетили буџет Србије, против некадашњег министра одбране СЦГ Првослава Давинића и његовог тадашњег помоћника Милуна Кокановића подигнута оптужница. То је шеста оптужница против Давинића, а по четири је већ ослобођен.

Више Тужилаштво у Београду подигло је још једну оптужницу против некадашњег министра одбране Србије и Црне Горе Првослава Давинића, као и његовог тадашњег помоћника Милуна Кокановића, због сумње да су у поступку продаје вишка наоружања злоупотребом службеног положаја 2005. године оштетили буџет Србије.

Давинићу је ово шеста по реду оптужница за радње које је извршио док је био на челу тог министарства.

Он је, међутим, већ правоснажно ослобођен по четири оптужнице (афера Панцир, брод Баркаса, станови за Кобре, стан за једног официра), а у току му је суђење за аферу "сателит".

Суђење у овом предмету још није заказано, а Давинићев бранилац је 8. новембра поднео одговор на оптужницу.

Најновијом оптужницом, у коју је Танјуг имао увид, Давинићу се на терет ставља да је искоришћавањем свог службеног положаја предузећу "Југоимпорт-Монт" из Подгорице прибавио имовинску корист од 1.617.686 америчких долара и држави Србији у том износу нанео штету.

То је, према оптужници од 30. августа, учинио тако што је у поступку продаје вишка наоружања Војске СЦГ, без икаквог оправданог разлога и противно стварном интересу земље Врховном савету одбране, поднео предлог да се одобри продаја наоружања предузећу "Југоимпорт-Монт" из Подгорице које је понудило 28 одсто нижу цену од осталих понуђача - "Метеор стил" из Крагујевца и "Маг етрол" из Београда.

Предлог је образложио тиме да је то предузеће спремно да одмах плати аванс од 30 одсто који би био "велики подстицај нашој наменској индустрији".

Даље је у поступку реализације тог уговора извршио још једно кривично дело, злоупотреба службеног положаја, јер је дао сагласност да се девизна средства од 1.528.477 америчких долара које је "Југоимпорт - монт" уплатило на посебан рачун Министарства финансија Црне Горе код "Подгоричке банке" прихвате као аванс од 30 одсто по комисионом уговору.

То је урадио иако је знао да се та средства морају уплатити на посебан подрачун у оквиру консолидованог рачуна трезора Републике Србије код Народне банке Србије, наводи се у оптужници.

Давинићу и Кокановићу се такође на терет ставља да су током маја и јуна 2005. године, искоришћавањем свог положаја генерал-мајору, (чије је име зацрњено у оптужници због тајности података) тадашњем помоћнику министра одбране за људске ресурсе државне заједнице, прибавили имовинску корист од 261.628 евра, а Министарству нанели штету у том износу.

Како је наведено, они су неименованом генерал - мајору, посредством предузећа "Југоимпорт-монт",  обезбедили два стана - један у Хаџи Ђериној улици у Београду, а други у Улици Париске комуне у Подгорици, што није у складу са прописима и Правилником Министарства.

Тужилаштво је предложило да се Давинић и Кокановић огласе кривим и осуде по закону, као и да се обавежу на плаћање судских трошкова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се