Читај ми!

Тужилаштво проверава Сребреницу и Штрпце

Српско тужилаштво за ратне злочине затражило од БиХ провере неколико предмета, међу којима су случајеви ратних злочина у Сребреници и Штрпцима, рекао заменик тужиоца Бруно Векарић.

Заменик српског тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је да је то тужилаштво затражило од БиХ провере неколико предмета, међу којима су случајеви ратних злочина у Сребреници и Штрпцима.

Србија је добила могућност да тражи предмете и информације пошто је потписан Протокол о сарадњи тужилаштва Србије и БиХ.

"Ми сами одлучујемо о томе шта ћемо тражити, то је једна велика банка података. Идеја је да можемо да тражимо један део тајних информација, а онај други виши степен моћи ћемо да добијемо тек када Хашки трибунал буде затворен, али ми ћемо моћи да уђемо у судске процесе директно са доказима Трибунала", рекао је Векарић гостујући у Дневнику РТС-а.

Он је указао да Тужилаштво сада "иде на два велика предмета - Штрпце и Сребреницу", који ће, према његовим речима, бити отворени на најбољи могући начин.

Векарић је истакао да се се случај отмице и убиства људи из воза у Штрпцима мора испитати до краја, наводећи да је у злочину учествовало више од 20 особа и да би сви они требало да буду процесуирани, а не само Милан Лукић.

Коментарушићи подршку удружења жртава "Мајке Сребренице", Векарић је рекао да је то за српско тужилаштво велико признање, али и обавеза.

Векарић је истакао и да је веома забрињавајуће што за 14 година није донета ни једна пресуда за злочине на Косову и додао да је катастрофално то што се дешава са сведоцима

Он је навео да ратни злочин не застарева и да постоји могућност да нека друга власт поново отвори случај злочина за које је бивши комадант ОВК-а Фатмир Лимај ослобођен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво