Читај ми!

Хапшења због мита и утаје пореза

Смедеревска полиција ухапсила седам особа из Смедеревске Паланке, Београда и Кикинде због сумње да су злоупотребили службени положај у вези са продајом приколица предузећа "Возила Гајић".

Полиција у Смедереву ухапсила је седам особа из Смедеревске Паланке, Београда и Кикинде због сумње на давање и примање мита, утају пореза, злоупотребу службеног положаја, фалсификовање исправе и злоупотребу положаја одговорног лица, а против још три лица кривична пријава ће бити поднета у редовном поступку.

Власник предузећа "Возила Гајић" из Смедеревске Паланке М.Г. (62) осумњичен је за давање мита, злоупотребу одговорног лица и утају пореза, као и за подстрекавање других на злоупотребу службеног положаја.

Терети се да је од 2003. године набављао половна прикључна возила, која је преправљао, на њих укуцавао друге бројеве и продавао их као нове приколице, произведене у његовом предузећу. 

Тако је нелегално остварио промет од 15.127.000 динара, који није евидентирао у пословној документацији и за који није обрачунао и уплатио ПДВ у износу од 2.307.508 динара, оштетивши за тај износ буџет Србије.

Како би то прикрио, од 2007. године је подмићивао С. Д. запосленог у Центру за моторна возила Института "Винча", који му је, за накнаду од 100 евра по приколици, без испитивања возила издавао атесте да су приколице нове и да испуњавају одређене техничке карактеристике.

У периоду од 2003. до 2007. године идентичне злоупотребе је вршио са осумњиченим Д. Р. (66), вештаком Центра за моторна возила Машинског факултета у Београду.

Атести су издавани тако што су ови вештаци потписивали и оверавали фалсификовану документацију коју је унапред припремао М. Ј. (61), запослен у предузећу "Возила Гајић".

Након атеста, приколице су фиктивно технички прегледане у предузећу "Јама" у Смедеревској Паланци, чији је власник Ж.Р. (63) добијао по 50 евра за сваки сачињени записник о техничком прегледу.

Директори предузећа "Горњи Банат" из Кикинде, "Енергомонтажа" и "Електроизградња" из Београда, осумњичени су да су од власника предузећа "Возила Гајић" примили укупно 9.000 евра мита, како би купили његове приколице директном погодбом, кршећи процедуру набавке у предузећима чији су директори, а која су у то време била већински у државном власништву.

Седморица осумњичених, који су лишени слободе, биће предати истражном судији Вишег суда у Смедереву, док ће против тројице кривична пријава бити поднета у редовном поступку, наводи се у саопштењу смедеревске полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво