Читај ми!

Наставак конфузије на суђењу Шешељу

У Хашком трибуналу наставак конфузије после одлуке о изузећу судије Фредерика Хархофа из процеса против Војислава Шешеља. Двоје преосталих судија траже да та одлука буде преиспитана, пре него што буде именован нови судија који би заменио Хархофа.

Конфузија у Хашком трибуналу, настала после одлуке о изузећу судије Фредерика Хархофа из процеса против Војислава Шешеља, настављена је захтевом двоје преосталих судија да та одлука буде преиспитана, пре него што буде именован нови судија.

Преиспитивање одлуке о изузећу, коју је назвало неутемељеном у доказима, јуче је затражило и тужилаштво.

Председавајући Жан Клод Антонети и чланица већа Флавија Латанци тако су одговорили на јучерашње писмо које им је упутио потпредседник Трибунала Кармел Ађијус.

Ађијус је од преосталих чланова већа затражио да га "известе, после консултација са оптуженим, о питању да ли поново саслушати цео предмет или наставити поступак" као и да "одлуче, у случају да оптужени не пристане на наставак процеса, да ли или не, без обзира на то, наставити поступак са новим судијом".

У данашњем одговору, Антонети и Латанцијева изражавају неслагање са Ађијусом да је, по правилима суда, потребна консултација са оптуженим Шешељом.

Двоје судија заузело је став да правила предвиђају да, у случају изузећа, буде именован нови судија и да тако формирано веће одлучује о наставку процеса.

Антонети и Латанцијева, међутим, сматрају да би пре него што именује новог судију, Ађијус требало да сачека на евентуално преиспитивање одлуке посебног већа о изузећу Хархофа.

Они понављају јучерашњу тврдњу да посебно веће суда уопште при доношењу одлуке није узело у обзир став Антонетија и Хархофа о Шешељевом захтеву за изузеће.

Из меморандума судија Антонетија и Латнцијеве произлази да ће посебно веће ускоро одговорити на њихов захтев да разјасни зашто то није учинило, бар према тексту одлуке у којој се нигде не помињу ставови Антонетија и Хархофа.

Антонети: Хархоф положио заклетву

Судија Антонети је због тога данас скинуо ознаку тајности са свог извештаја, сматрајући између осталог да је могуће да због те ознаке извештај грешком није разматран или поменут.

У свом мишљењу, Антонети је оценио да је судија Хархоф у досадашњим поступцима показао потпуну професионалност и да код тог судије није приметио никакву пристрасност према оптуженом од почетка суђења.

Жан Клод Антонети подсећа да је судија Хархоф поред тога положио заклетву у суду и да ужива претпоставку непристрасности, као и да је дански лист дошао до његове кореспонденције илегално и објавио без његовог одобрења.

Судија Антонети је подсетио да пресуда у овом случају треба да буде донета 30. октобра и да је оптужени у притвору више од десет година.

Он је оценио да у тим околностима "апсолутни приоритет у односу на сва друга разматрања треба да буде дата том легитимном циљу како на нивоу наше институције тако и према оптуженом и према жртвама".

Антонети је оценио да би свака промена тог датума "јако дестабилизовала" функционисање суда и поновио да је оптужени већ провео 3.787 дана у притвору и да пресуда треба да буде изречена 30. октобра у девет часова.

Посебно веће Трибунала усвојило је 28. августа захтев лидера Српске радикалне странке за изузеће судије Хархофа због тога што је оставио утисак пристрасности.

Судија Хархоф био је члан већа које је од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Изрицање пресуде заказано је за 30. октобар.

У притвору Трибунала, Шешељ је од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је објављена оптужница против њега.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара