Читај ми!

Батлер: Прогон Муслимана био циљ ВРС

Прогон муслиманског становништва из Сребренице и других енклава у источној Босни био прокламовани циљ Војске Републике Српске од 1992. године, рекао војни вештак оптужбе Ричард Батлер на суђењу Ратку Младићу.

Војни вештак оптужбе Ричард Батлер рекао је на суђењу Ратку Младићу да је прогон муслиманског становништва из Сребренице и других енклава у источној Босни био прокламовани циљ Војске Републике Српске од 1992. године.

Батлер је до тог закључка дошао анализирајући хиљаде докумената Главног штаба и других јединица ВРС.

Као најранији доказ намере ВРС да протера цивилно становништво, Батлер је цитирао Директиву број четири, коју је у новембру 1992. подређеним јединицама упутио генерал Младић.

Том директивом, Младић је наредио да се "непријатељу нанесу највећи могући губици" и да се он "присили да са муслиманским становништвом напусти подручје Бирача и Подриња".

Батлер је оценио да "напад на цивилно становништво није ни исправан, ни легитиман војни циљ", премда је то становништво пружало подршку муслиманским снагама.

По Директиви број четири видело се да "ВРС није правила разлику између непријатеља и становништва", оценио Батлер.

ВРС је тим операцијама до пролећа 1993. у Сребреницу сабила хиљаде избеглица из околине након чега је пад енклаве био спречен тиме што је била проглашена за заштићену зону УН.

Да ВРС, међутим, није одустала од уништавања енклава, Батлер је закључио из документа команде Братуначке бригаде у којем се наводи да "морамо поразити енклаве и истерати становништво".

У документу се први пут помиње и стварање неподношљивих услова у енклави како би Муслимани били приморани да "масовно оду" због немогућности опстанка.

У марту 1995, уследила је Директива број седам којом је Караџић наложио да ВРС "добро промишљеним дејствима" у Сребреници и Жепи створи "неподношљиве услове потпуне несигурности, без наде у даљи опстанак и живот цивилног становништва".

"Мој став је да је ВРС имала војно оправдање да нападне 28. дивизију АБиХ у енклавама", рекао је војни вештак оптужбе, називајући ту дивизију "примереном војном метом".

Испитивање Батлера тужилац Питер Меклоски наставиће сутра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара