Читај ми!

Симовићу и Калинићу потврђена казна

Припадници земунског клана Милош Симовић и Сретко Калинић правоснажно осуђени на по 40 година затвора због низа убистава, отмица и других кривичних дела, пресудио Апелациони суд који је одбио њихове жалбе.

Апелациони суд у Београду одбио је све жалбе и правоснажно осудио на по 40 година Милоша Симовића и Сретка Калинића због низа убистава, отмица и других кривичних дела која су извршили као припадници "земунског клана", објављено је на сајту тог суда.

Овом одлуком потврђена је пресуда Специјалног суда из децембра прошле године, којом је била потврђена ранија правоснажна пресуда - односно одлучено да остаје на снази одлука од 18. јануара 2008. којом су Симовић и Калинић били осуђени у одсуству на максималне казне затвора пред тим судом.

Специјални суд им је претходно био одобрио понављање суђења, јер су током седмогодишњег бекства и скривања осуђени у одсуству. Ухапшени су у јуну 2010.

Како је током првобитног процеса утврђено, а најновијом правоснажном потврђено, Симовић и Калинић су заједно учествовали у девет убистава, дизању у ваздух фирме "Дифенс роуд", као и отмицама Сувада Мусића и Милије Бабовића.

Калинић је, према правоснажној пресуди, био директни извршилац ликвидација Тодора Гардашевића, Средоја и Зорана Шљукића, Зорана Ускоковића Сколета, Милоша Стевановића, Јована Гузијана, Радета Цветића и Ивице Николића.

Улога Милоша Симовића у тим убиствима била је да са још неколико припадника клана прати жртве и о њиховом кретању обавештава Калинића.

У случају убиства Бранислава Лаиновића Дугог, Калинић је ослобођен оптужби.
Због апсолутне застарелости одбијена је и оптужба да су починили кривично дело злочиначког удруживања.

Они су обавезани да са другим окривљенима из "земунског клана", који су раније осуђени, оштећенима у отмицама исплате износе у динарској противвредности од 1,5 милиона марака, 10,5 милиона евра и 350.000 евра.

Симовићу и Калинићу прошле године Апелациони суд је потврдио пресуду којом су осуђени на по 30 година затвора због учешћа у убиству премијера Зорана Ђиндића.

Симовић се у ноћи између 9. и 10. јуна 2010. године предао граничној полицији Србије на прелазу са Хрватском, два дана након што је у Загребу тешко ранио Калинића, с којим се, како сумња тужилаштво, скривао више од седам година, од убиства премијера Ђинђића 12. марта 2003.

Калинић је 8. јуна 2010. године ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији. Он је био први хрватски држављанин који је изручен по Споразуму о међусобном изручењу сопствених држављана између Србије и Хрватске.

Против Калинића и Симовића у току је и судски поступак у коме су, заједно са Луком Бојовићем и Владимиром Милисављевићем званим Влада Будала, оптужени за три убиства и два покушаја убиства.

Калинић, као и његов саучесник Жељко Миловановић, ослобођен је оптужби за покушај бекства из судске јединице Окружног затвора у Београду 7. фебруара која се налази у згради Специјалног суда у Устаничкој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво