Читај ми!

Одбијена жалба на Суботићево јемство

Апелациони суд у Београду одбио жалбу тужилаштва и потврдио решење којим је Станку Суботићу Цанету одређено јемство од 538.000 евра у некретнинама за одбрану са слободе и повлачење потернице.

Одбијена је жалба Тужилаштва за организовани крминал и потврђено решење којим је Станку Суботићу Цанету одређено јемство од 538.000 евра у некретнинама за одбрану са слободе и повлачење потернице.

По налажењу Апелационог суда, не могу се прихватити жалбени наводи Тужилаштва да је неприхватљива изјава (неопходна за укидање притвора уз јемство) коју је Суботић дао пред надлежним органом Швајцарске - нотаром, пошто је Суботић одмах по доласку у Србију 29. јула пред Специјалним судом поновио обећање да се неће крити и да без одобрења суда неће напустити боравиште.

"Како је ова изјава дата пре одлучивања пред другостепеним судом у поступку по жалби, на тај начин је потврђена изјава коју је окривљени дао пред надлежним органом Швајцарске", наводи се у образложењу одлуке.

Апелациони суд такође наводи да је Специјални суд правилно закључио да се Суботићево присуство може постићи заменом мере притвора јемством, имајући у виду да је кривични поступак против њега за шверц цигарета ушао у седму годину, да је дошло до укидања првостепене осуђујуће пресуде, и да је главни претрес изнова отпочео, наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Такође је дошло промене правне квалификације кривичног дела које се Суботићу ставља на терет, односно извршење кривичног дела злоупотреба службеног положаја одговорног лица у саизвршилаштву за које је запрећена блажа казна, него за кривично дело злоупотребе службеног положаја, за које је првостепеном пресудом оглашен кривим, додаје се у образложењу одлуке.

Суботић је у понедељак дошао у Београд пошто је после седам година повучена црвена потерница, која је за њим била расписана после покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године.

Повучена је по наредби Специјалног суда у Београду пошто је Суботић 19. јула положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

Том одлуком суд је усвојио, четврти по реду, предлог Суботићевих бранилаца за одређивање јемства у том износу, које је и најмање које је до сада нудио.

Суботићу је, иначе, 17. јуна почело поновљено суђење у одсуству у Специјалном суду у Београду због оптужби да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током деведесетих година.

Суботић се терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво