Читај ми!

Повучена потерница за Суботићем

Потерница српског Интерпола за Станком Суботићем повучена пошто је положено јемство од 538.000 евра. Црвена потерница за Суботићем расписана пре седам година, после покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006. године. Суботић би требало да се појави пред судом у септембру.

Бизнисмен Станко Суботић Цане више се не налази на црвеној потерници, која је за њим била расписана пре готово седам година, после покретања истраге за шверц цигарета у Србији 2006.

Потерница српског Интерпола са налогом за хапшење Суботића, његовом сликом и другим личним подацима уклоњена је са сајта Интерпола.

Повучена је по наредби Специјалног суда у Београду пошто је Суботић у петак положио јемство од 538.000 евра, односно уписао је хипотеку на кућу у корист суда.

Он сада може слободно да уђе у Србију и како је раније рекао Танјугу његов бранилац Радослав Тадић појавиће се на суђењу које је заказано за 17. септембар.

Специјални суд је пре 10 дана прихватио предлог Суботићевих бранилаца да му се омогући одбрана са слободе, односно укине решење о притвору и одреди јемство од 538.000 евра.

Том одлуком суд је усвојио, четврти по реду, предлог Суботићевих бранилаца за одређивање јемства у том износу, које је и најмање које је до сада нудио.

Тужилаштво за организовани криминал уложило је жалбу на ту одлуку и чека се одлука Апелационог суда о њој, али жалба не задржава извршење решења. Апелациони суд може решење о јемству да потврди или да га укине и наложи ново одлучивање ако усвоји жалбу тужилаштва.

Суботићу је, иначе 17. јуна почело поновљено суђење у одсуству у Специјалном суду у Београду због оптужби да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током деведесетих година.

Суботић се, после измене Кривичног закона од 15. априла, прецизираном оптужницом терети за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица за које је запрећена казна до 10 година затвора, а не више за злоупотребу службеног положаја за коју му је претила казна до 12 година затвора.

Апелациони суд у Београду зимус је укинуо првостепену пресуду којом је Суботић у одсуству био осуђен на шест година затвора.

Укинутом пресудом Специјалног суда од 6. октобра 2011. Суботић је, поред затворске казне, обавезан да у року од 15 дана од правоснажности пресуде у буџет Србије уплати 75.821.404 динара са каматама које се рацунају од 1. новембра 1996. године.

Одлукама Специјалног суда, привремено су Суботићу одузете некретнине и локали у Србији и Црној Гори, али те одлуке остају на снази до правоснажног окончања поступка.

Суботић се терети да је био на челу групе која је шверцовала цигарете током 1995. и 1996. године из Македоније у Србију и продавала их правним и физичким лицима.

Тако је на штету буџета група стекла корист од 28 милиона евра и шест милиона америчких долара.

Суботић је био на црвеној Инерполовој потерници коју је за њим расписала Србија, пошто је у бекству од 2006. када је покренут кривични поступак против њега, али слободно живи и ради у Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара