Читај ми!

Нико није осуђен за паљење Бајракли џамије

Деветорица оптужених нису криви за паљење Бајракли џамије 2004, пресудио Први основни суд. Троје оптужених, осуђени на по четири месеца затвора због напада на полицајце. Исламска заједница Србије најављује тужбу против државе за накнаду штете тој заједници.

Први основни суд у Београду није осудио за паљење Бајракли џамије 17. марта 2004. године ниједног од девет оптужених, од којих су тројица, међу којима вођа навијача Партизана Милош Радисављевић звани Кими, осуђена на по четири месеца затвора због учествовања у нередима испред џамије.

Суд је осудио на по четири месеца затвора Радисављевића, његовог оца Радета и Бојана Хрватина због учествовања у нередима испред Бајракли Џамије у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, након насиља које је избило над Србима на Косову и Метохији. Осталих шест оптужених је ослобођено оптужби.

Радисављевићи и Хрватин осуђени су за кривично дело учествовање у групи која врши насиље, односно јер су каменицама гађали полицајце заједно са другим НН лицима, пробили полицијски кордон на углу улица Краља Петра и Господар Јевремове.

Током поступка није доказано да је било ко од окривљених запалио џамију или оштетио имовину у већем обиму, рекла је судија Ивана Рамић, образлажући пресуду.

"Неспорно је њихово присуство тамо, али то није довољно за осуду", напоменула је Рамићева.

Радету Радисављевићу суд је данашњом пресудом опозвао ранију условну осуду од шест месеци затвора и изрекао му је јединствену казну од осам месеци затвора.

Хрватину је, такође, изрекао јединствену казну од 15 година затвора, јер је он раније правоснажно осуђен за убиство навијача у возу.

Оптужби су ослобођени Стефан Чубровић, Никола Маринковић, Горан Митић, Борис Митрашевић, Стефан Радевић и Владан Броћић.

Осуђени и тужилаштво имају право да уложе жалбу на ову пресуду у року од осам дана.

Исламска заједница најављује тужбу

Судија и портпарол Првог основног суда Ивана Рамић рекла је да су тројица осуђених за нереде испред Бајракли џамије 2004. године проглашени кривим јер су нанели тешке телесне повреде двојици полицајаца "иако је више припадника полиције, који су те ноћи чували џамију, задобило тешке и лаке телесне повреде".

Рамићева је појаснила да су радње извршења тог кривичног дела постављене алтернативно у закону као скупина која учествује у тучи, пали, наноси тешке и лаке телесне повреде.

Милош и Раде Радисављевић, као и Бојан Хрватин осуђени су јер је током поступка несумњиво утврђено да су извршили кривично дело учествовање у скупини која врши насиље, рекла је Рамићева новинарима испред Палате правде након изрицања пресуде.

Она је нагласила да се суд креће и своју одлуку доноси у оквиру оптужнице, у односу на радње извршења и дела која се оптуженима стављају на терет.

Пуномоћник Исламске Заједнице Србије адвокат Рајко Даниловић сматра да је срамна данашња пресуда којом нико није осуђен за паљење Бајракли џамије и најављује тужбу против државе за накнаду штете Исламској заједници.

Генерални секретар Ријасета ИЗ Србије Елдин Ашћерић најавио је да ће ИЗ покренути нови поступак због паљења џамије, јер се она "није сама запалила".

"Ово суђење је било за скуп који чини насиље, а за то је могло да буде оптужен било ко, ко се те ноћи затекао испред џамије или на улици", сматра Ашћерић.

На другој страни, адвокати ослобођених су задовољни. 

"Овим поступком полиција је покушала да скрене пажњу јавности са својих пропуста, али суд је пресудио на основу доказа не под притиском МУП-а и јавности и ја сам задовољан пресудом. Једина могућа одлука овде је била ослобађајућа", рекао је Југослав Тинтор, адвокат Стефана Радевића.

Током нереда који су избили након насиља над Србима на Косову, демонстранти су пробили полицијски кордон, полупали су прозоре и инвентар, а затим запалили џамију. Те ноћи до темеља је изгорела и библиотека са више од 7.000 вредних књига.

Тужилаштво је средином маја одустало од кривичног гоњења још деветорице оптужених. Оштећени - Исламска заједница упућена је на парницу ради остваривања накнаде штете, док је суд наложио да Радисављевићи плате судске трошкове.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара