Читај ми!

Смањено јемство за Никезића

Звонимиру Никезићу, оптуженом у афери "Азотара", смањено јемство за пуштање из притвора са 2,2 милиона на један милион евра. Истовремено, њему је, као и Саши Драгину и њиховим сарадницима, продужен притвор за месец дана, одлучио Специјални суд у Београду.

Специјални суд у Београду донео је, по налогу Апелационог суда, нову одлуку према којој власник консултантске куће "Цес Мекон" Звонимир Никезић, оптужен за злоупотребе у афери "Азотара", може да буде пуштен из притвора уколико положи јемство од милион евра, уместо 2,2 милиона евра колико је претходно утврдио.

Суд је, такође, за још 30 дана продужио притвор Никезићу због опасности од бекства, као и бившем министру пољопривреде Саши Драгину и још седморици њихових сарадника, који су заједно са њима оптужени за малверзације са регресираним минералним ђубривом.

Имајући у виду примедбе Апелационог суда, кривично ванпретресно веће суда је поново разматрало предлог Никезићеве одбране и одредило да ће му притвор бити укинут пошто положи јемство од милион евра, рекла је Танјугу портпарол суда Душица Ристић.

Наведени износ јемства суд је одредио имајући у виду дело које се Никезићу стављају на терет, затим износ причињене штете Републици Србији и имовно стање окривљеног, напоменула је Ристићева.

Апелациони суд је прошле седмице усвојио жалбу Никезићевог браниоца на прво решење о одређивању јемства од 250 милиона динара због превеликог новчаног износа и наложио ново одлучивање.

Уколико Никезић уплати јемство од милион евра наћи ће се на слободи, без обзира на евентуалну жалбу тужилаштва, јер она не одлаже извршење решења о јемству.

Ристићева је указала да је Специјални суд, такође одлучујући по налогу Апелационог суда, поново преиспитивао разлоге за притвор, и донео ново решење којим је продужио притвор за још 30 дана Драгину, Никезићу и још седморици њихових сарадника због опасности од бекства.

Драгину је притвор продужен и због околности које доводе до узнемирења јавности, напоменула је Душица Ристић.

Осим бившег министра и Никезића, у притвору остају Радосав Вујачић, Михајло Грујић, Борислав Стојковић, Драган Танасковић, Драган Митић, Гордан Марковић и Алекса Обрадовић.

Никезић и Драгин су у притвору већ седам и по месеци, пошто су ухапшени 24. новембра прошле године, а 21. маја је подигнута оптужница против њих и 19 осумњичених у афери "Азотара".

Тужилаштво оптужницом терети Никезића, "као руководиоца и координатора консултантског тима ХИП-а 'Азотара' у реструктурирању, за продужено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекавању, а у вези са продајом регресираних минералних ђубрива у 'Азотари' Панчево, од јула 2009. године до августа 2011. године, супротно Уредбама Владе Србије".

Бивши министар пољопривреде Саша Драгин оптужен је за злоупотребу службеног положаја.

Међу оптуженима су бивши руководиоци у "Азотари", појединци из државних пољопривредних предузећа, као и известан број власника и директора у приватним агро-фирмама.

Они се сумњиче за злоупотребе у промету регресираног минералног ђубрива које је било намењено пољопривредним газдинствима, задругама и предузећима за пољопривредну производњу у којима држава има свој капитал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се