Читај ми!

Плавшићева одбила Караџића

Биљана Плавшић, некадашња председница РС, одбила да сведочи у корист Радована Караџића, истакавши да није у стању да буде сведок. Трибунал за 20 година постојања показао скандалозну селективност у процесуирању злочина, оценила Плавшићева.

Некадашња председница Републике Српске Биљана Плавшић рекла је да је одбила да буде сведок одбране Радована Караџића и додала да је Трибунал за 20 година постојања показао скандалозну селективност у процесуирању злочина.

Плавшићева је у Хагу признала кривицу за прогон несрпског становништва, а затим осуђена на 11 година затвора.

Она је рекла франкфуртским Вестима да није у стању да буде сведок.

"Превише сам стара, тешко сам покретна, а ту и тамо имам тренутке када осетим да добро и не памтим. Некада сам била специјалиста да се сетим сваке појединости, али се годинама то полако губи, а вероватно су томе допринели и услови у којима сам била у затвору у Шведској", рекла је Плавшићева.

Како је рекла, "тамо се суди Радовану Караџићу као што се судило Биљани Плавшић, а тај човек ме није ничим задужио. Ничим добрим, а ја ипак нисам светац, већ само човек", рекла је Плавшићева.

Коментирајући чињеницу да је Караџићу враћена оптужница за геноцид у седам општина РС, Плавшићева је рекла да је, када је прошле године та тачка укинута, помислила да је Хашки трибунал кренуо, колико-толико, добрим путем, али не за Караџића или за РС или српски народ, већ за правду.

"Од почетка рада Трибунала било је довољна основа да се изрази сумња у искреност формирања такве интернационалне институције. Притом, нећу да кажем да можда у Хашком трибуналу нема таквих тенденција, јер сам и сама видела низ докумената у којима стоји формулација 'босански Срби'. Увек сам се противила таквим 'формулама' наглашавајући да је одговорност искључиво индивидуална", објаснила је Плавшићева.

Биљана Плавшић је из затвора изашла пре три године, пошто је одслужила осам од 11 година на колико је била осуђена. Она се предала Трибуналу сама и признала кривицу за прогон Бошњака и Хрвата.

Била је оптужена за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине над Бошњацима и Хрватима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се