Читај ми!

Миловановићу смањена казна

Апелациони суд у Београду смањио казну затвора Жељку Миловановићу, званом Гавра, са шест на четири и по године. Миловановић правоснажно осуђен због пљачке продавнице оружја "Арсенал" у Београду 2005. године.

Жељку Миловановићу, званом Гавра, апелациони суд у Београду смањио је казну затвора за годину и по дана и правоснажно га осудио на четири и по године због пљачке продавнице оружја "Арсенал" у Београду 2005. године, објављено је на сајту тог суда.

Миловановићу, познатијем по оптужењу да је непосредни извршилац убиства хрватског новинара Иве Пуканића у Загребу 2008. године, као и његовим саучесницима у пљачки, Апелациони суд је ублажио казну јер је применио блажи закон по окривљене.

Осим Миловановићу, казна је смањена Зорану Ристићу са пет на четири године затвора и Петронију Раковићу са четири на три године затвора.

У образложењу пресуде Апелационог суда се, између осталог, наводи да је Виши суд у Београду погрешно нашао да је за окривљене најблажи Кривични законик који је ступио на снагу 1. јануара 2006. године.

Аплециони суд је зато након одржаног претреса и доказног поступка, на утврђено чињенично стање изрекао осуду за блажу квалификацију кривичног дела разбојништва, наводи се у образложењу.

Миловановић је осуђен јер је са саучесницима 24. маја 2005. године упао у продавницу оружја „Арсенал" са саучесницима и уз претњу оружјем везао руке продавцу Ивану Родићу.

Приликом пљачке, разбојници су били обучени у тамна одела, а преко лица су имали везане мараме. Из сефа који је се налазио у продавници, тројица разбојника однела су око сто комада наоружања, које су после пљачке спаковали у ранчеве.

Миловановић је раније правоснажно осуђен на девет година затвора одлуком Окружног суда у Новом Саду, такође због разбојништва.

У Специјалном суду у Београду сада му се суди за оптужбе да је непосредни извршилац убиства Иве Пуканића и његовог сарадника 23. октобра 2008. године у Загребу, иако је пред загребачким жупанијским судом у одсуству правоснажно осуђен на 40 година затвора за исте оптужбе.

За покушај бекства из притворске јединице Специјалног суда 7. фебруара 2012. године ослобођен је оптужби али је у току жалбени поступак.

Он је због пљачке „Делта банке" био хапшен 2003. године али је следеће године, док је спровођен на суђење, побегао из београдске Палате правде и дао се у бекство.

За време „скривања" сумња се да је наставио с пљачкама и да је са двојицом саучесника, крајем маја 2005. године опљачкао пошту у Беочину. У току пљачке изненадила их је полиција, која је Миловановића хицем ранила у гениталије.

И тада је успео да побегне и домогне се Тузле, где је ухапшен и пребачен у затвор на Кули. И одатле је побегао, извесно време се крио, али је од потраге полиције остао заштићен захваљујући држављанству БиХ.

Ухапшен је коначно 30. маја 2009. у Београду, као осумњчени за Пуканићево убиство, и од тад је у притвору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије