Читај ми!

Укинуто решење о притвору за Драгина

Апелациони суд укинуо решење о продужењу притвора бившем министру Саши Драгину и осморици његових сарадника оптужених за злоупотребе у "Азотари". Специјални суд сада треба да то питање поново размотри и донесе јасно образложену одлуку.

Портпаролка Апелационог суда Мирјана Пиљић рекла је да је тај суд укинуо решење о продужењу притвора бившем министру Саши Драгину и још осморици његових сарадника оптужених за злоупотребе у панчевачкој "Азотари" и наложио Специјалном суду да то питање поново размотри и донесе јасно образложену одлуку.

Специјални суд је 6. јуна продужио за још 30 дана притвор Драгину, Радосаву Вујачићу, Михајлу Грујићу, Звонимиру Никезићу, Бориславу Стојковићу, Драгану Танасковићу, Драгану Митићу, Гордану Марковићу и Алекси Обрадовићу.

По оцени Апелационог суда првостепени суд није дао у односу на сваког од окривљених јасне и индивидуализоване разлоге које то конкретне околности указују на опасност од њиховог бекства и оправдавају даље задржавање у притвору, рекла је Пиљић Танјугу.

У односу на Драгина, коме је притвор одређен и због узнемирења јавности, Пиљић је навела, да су у одлуци Специјалног суда изостали јасни разлози зашто као разлог за продужење притвора и даље постоји - узнемирење јавности као последица начина извршења и тежине последице кривичног дела за које је он недавно оптужен, будући да та околност протеком времена губи на интензитету.

Због тога је, према ставу Апелационог суда, остало нејасно на који начин је угрожено несметано и правично вођење тог кривичног поступка, навела је Пиљић.

Апелациони суд је у истој одлуци закључио да Специјални суд није поступио по његовим примедбама из решења од 4. јуна, а што је био дужан да учини.

Тај пропуст је био од утицаја на доношење правилне одлуке, због чега је нужно укидање оспореног решења, сматра Апелациони суд.

Позивајући се на одлуку Апелационог суда, ДС је затражио од Специјалног суда да омогући некадашњем министру из редова ДС-а Саши Драгину и другим оптуженим у случају "Азотаре" да се бране са слободе.  

Тужилаштво за организовани криминал подигло је 22. маја оптужницу против бившег министра пољопривреде Саше Драгина и његових сарадника због сумње да су незаконитом продајом регресираног минералног ђубрива оштетили то предузеће за више стотина милиона динара.

Драгин је у притвору од хапшења 24. новембра 2012. године, а са њим је тада ухапшен и власник консултантске куће "Цес мекон" Звонимир Никезић и још петоро власника приватних предузећа, а истрага је након тога проширена још четири пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво