Читај ми!

Салапура: Освајање Сребренице непотребно

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, бивши шеф Обавештајне управе Главног штаба ВРС Петар Салапура рекао да та та управа "није имала ништа" са нападом на Сребреницу у јулу 1995. Веровало се да је освајање Сребренице "непотребно", јер ће у међународној заједници изазвати негативне реакције, каже Салапура.

Бивши шеф Обавештајне управе Главног штаба Војске Републике Српске Петар Салапура рекао је пред Хашким трибуналом да та управа "није имала ништа" с нападом на Сребреницу у јулу 1995. године.

Пензионисани пуковник Салапура је то тврдио на суђењу тадашњем председнику РС и врховном команданту њене војске Радовану Караџић (68), оптуженом за геноцид над 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995. године, заузела ту зону под заштитом УН.

У одбрану Караџића, Салапура је сведочио непосредно пошто је, у другој судници Трибунала, као сведок оптужбе завршио исказ на суђењу бившем команданту ВРС Ратку Младићу, такође оптуженом за геноцид у Сребреници.

Према речима сведока, обавештајна управа веровала је уочи напада да је освајање Сребренице "непотребно" зато што ће у међународној заједници изазвати негативне реакције.

Пре офанзиве, у ГШ ВРС нико није помињао ликвидацију заробљених Муслимана, нити је ико то наредио, посведочио је Салапура.

Као и на суђењу Младићу, пуковник Салапура је потврдио да је под Младићевом директном командом био 10. диверзантски одред ВРС, "самостална јединица при ГШ", чији су припадници учествовали у стрељању муслиманских заробљеника.

Како тврди, Салапура је генерала Младића срео 13. јула 1995. у самој Сребреници, док се из Србије враћао у команду ВРС у Хан Пијеску.

Сазнања из страних извора да ће, почетком августа 1995. године, Хрватска војска напасти Книнску крајину и офанзиву наставити у РС, Салапура је тада пренео Младићу, који није реаговао.

Сведок је потврдио да је истог дана видео велики број заробљених Муслимана на фудбалском игралишту у селу Нова Касаба, описујући атмосферу као "лежерну".

У Поточарима, где су се после пада Сребренице десетине хиљада цивила склониле код базе Унпрофора, Салапура је био очевидац њиховог укрцавања у аутобусе којим их је ВРС одводила - жене и децу на муслиманску територију, а мушкарце у Братунац.

Према оптужници и ранијим пресудама Трибунала, ВРС је заробљене Муслимане затим пребацила на више локација у околини Зворника и тамо стрељала.

Како тврди Салапура, обавештајну делатност током офанзиве на Сребреницу од његове управе преузео је Дрински корпус ВРС, који је и освојио енклаву.

Салапура ће у понедељак, 24. јуна, одговарати на питања тужилаца.

Караџића је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво