Читај ми!

Заштићени сведок о стрељању у Кравицама

На процесу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, заштићени сведок РМ-256 рекао да је у јулу 1995. преживео стрељање око 1.000 Муслимана из Сребренице у селу Кравица код Братунца. Сведок тврди да им је Младић претходно обећао да ће бити размењени.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, заштићени сведок РМ-256 описао како је, у јулу 1995. године, преживео стрељање око 1.000 Муслимана из Сребренице у селу Кравица код Братунца.

Генерала Младића (70), који је у то време командовао Војском Републике Српске, оптужница терети за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Сведок је изјавио да се Војсци РС предао 13. јула 1995. у близини села Коњевић Поље, заједно с великим бројем муслиманских мушкараца који су покушали да се шумом из обруча око Сребренице пробију ка Тузли. Потврдио је да је био припадник Армије БиХ и да је имао "ловачку пушку".

Недуго пошто је на пољани један заробљеник убијен, генерал Младић се појавио и обратио Муслиманима.

Како тврди сведок, Младић је рекао да су им породице евакуисане, и да ће за дан-два бити размењени. "Овде вам је много топло, ставићемо вас негде где је хладније. Неће вас нико тући, даћемо вам хране и воде'", рекао је РМ-256.

Младићеви војници, затим су заробљене одвели у складиште у Кравици, које је, када је сведок ушао, већ било пуно.

"Задњи који је ушао није имао где да седне, војник му је опсовао мајку, ударио га у крста... По њему је срезао рафал и онда је почело пуцати по целом складишту", рекао је сведок.

Хици су долазили с обе стране складишта и са прозора, одакле су унутра бацане и бомбе, казао је сведок. Како је изјавио, седео је уза зид и заклонио се телима погођених заробљеника, обливен њиховом крвљу.

Лежао је целу ноћ, док је трајала пуцњава и цео следећи дан. "Нит сам се мицао, нит сам гледао", рекао је он и додао да је чуо војнике како се "смеју и причају", грађевинску машину како разваљује врата складишта и наређење да се "тела покрију сеном".

Заједно с још једним преживелим, РМ-256 је, 14. јула увече, успео да изађе из складишта и побегне.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Миодрага Стојановића, сведок је потврдио да су војно способни Муслимани у пробој из Сребренице кренули по наређењу команданта Армије БиХ Зулфа Турсуновића.

Суђење Младићу биће настављено у понедељак, 24. јуна.

Бивши командант ВРС оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајпреских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, од 1992 до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво