Истрага против ухапшених у афери "Технохемија"

Донета наредба за спровођење истраге против троје осумњичених за злоупотребе приликом приватизације "Технохемије". Судији за претходни поступак предложено да одреди притвор Александру Вучетићу и Љиљани Млађан, док је трећи осумњичени, Миодраг Ђорђевић, већ у притвору.

Тужилаштво за организовани криминал донело је наредбу о спровођењу истраге против бившег директора Агенције за приватизацију Миодрага Ђорђевића, као и чланова Комисије те Агенције за контролу уговора о продаји Александра Вучетића и Љиљане Млађан због сумње да су приликом продаје "Технохемије" злоупотребом службеног положаја купцу прибавили корист већу од 29 милиона динара.

Судији за претходни поступак Вишег суда у Београду Тужилаштво је предложило да се Вучетићу и Млађановој одреди притвор ради несметаног вођења поступка, док се Ђорђевић већ налази у притвору у истрази која је против њега покренута поводом продаје државног пакета акција Луке Београд, саопштио је тужилац Миљко Радисављевић.

Вучетић и Млађанова јуче су ухапшени и саслушани у Тужилаштву за организовани криминал због сумње да су злоупотребили службени положај приликом контроле испуњења обавеза из уговора о продаји који је Агенција закључила са купцем предузећа "Технохемија". Сумња се да су том приликом купцу прибавили имовинску корист од 29.234.000 динара.

Како је полиција јуче саопштила, они су у својству председника и чланова Комисије на седницама тог тела априла и маја 2005. године донели одлуку да се половина "идеалног дела" незавршене куће на Сењаку прихвати као испуњење инвестистиционе уговорне обавезе Ристе Гојковића, купца 70 одсто друштвеног капитала предузећа "Технохемија".

Полиција наводи да су они том приликом знали да је уговором о продаји 70 одсто капитала предвиђена обавеза купца да у року од годину дана од дана закључења уговора у субјект приватизације инвестира нешто више од 29 милиона динара.

Такође су знали, како се наводи, по налазу консултанске куће из Лондона "Clude&Co", да половина те куће на Сењаку није основно средство.

На тај начин осумњичени су омогућили Гојковићу ослобађање банкарске гаранције и повраћај 430.000 евра, које је Гојковић положио код ХВБ банке ради добијања банкарске гаранције, као и стицања противправне имовинске користи Гојковићу у том износу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара