Читај ми!

Сведок: Војници ВРС знали за стрељање

Бивши припадник ВРС на суђењу Ратку Младићу изјавио да су сви војници који су обезбеђивали Муслимане у Сребреници у две школе код Зворника, знали да ће они бити стрељани.

Сви војници који су у јулу 1995. године обезбеђивали заробљене Муслимане у Сребреници у две школе у околини Зворника, знали су да њих одводе на стрељање, изјавио бивши припадник Војске Републике Српске на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом.

Оптужница генерала Младића, тадашњег команданта ВРС, терети за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице, у данима пошто је ВРС, 11. јула 1993, заузела ту заштићену зону УН.

Дајући исказ под псеудонимом РМ-269, сведок је изјавио да је 14. и 15. јула 1995. био очевидац одвођења стотина заробљеника из школа у селима Ораховац и Рочевић.

"Камиончић је узимао мали број људи и убрзо се враћао... Та радња се понављала. Мислим да су сви знали да је то егзекуција. Очигледно је било и мени и другима који су били тамо", рекао је сведок.

Код школе у Ораховцу, по оптужници и ранијим пресудама Трибунала, ВРС је стрељала око 1.000 муслиманских мушкараца. Око 500 Муслимана српске снаге су из школе у Рочевићу одвели у Козлук и тамо их побиле.

Док га је унакрсно испитивао Младићев бранилац Миодраг Стојановић, РМ-269 изјавио је да је за другим војницима ВРС имао задатак да заробљенике "обезбеђују", што је подразумевало и спречавање да до њих дођу локални српски мештани који "нису крили своју мржњу".

Код школе у Рочевићу, сведок је, како је рекао, "приметио пет-шест мртвих тела око школе".

На питање Младићевог браниоца ко је заробљенике, потом, одводио у камиону, РМ-269 одговорио је: "Људи у униформи ВРС, мени непознати".

Бранилац Стојановић сугерисао је, потом, да сведок "није ишао до места где су заробљени везани и побијени", те да "не зна ко је то учинио", а РМ-269 је то потврдио.

Суђење Младићу настављено је, после исказа РМ-269, иза затворених врата. Затворена седница највиши је ниво заштите сведока у поступцима пред Трибуналом.

Тужиоци ће извођење доказа против Младића наставити идуће недеље.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво