Читај ми!

Настављено суђење клану Дарка Шарића

Сведок сарадник Драшко Вуковић наставио је излагање, иза затворених врата, на обједињеном суђењу свим припадницима клана одбеглог Дарка Шарића. У поступку је, према наводима Тужилаштва, укупно 30 оптужених.

У Специјалном суду у Београду иза затворених врата сведок сарадник Драшко Вуковић наставио је излагање на обједињеном суђењу свим припадницима клана одбеглог Дарка Шарића. Они су оптужени за кријумчарење укупно 5.754 килограма кокаина из Уругваја, Аргентине и Бразила у Западну Европу.

Суђење је још у понедељак затворено за јавност због сведочења Вуковића, тако да се подаци које он буде изнео у судници не могу јавно објављивати.

Процес се води по шест спојених оптужница којима је обухваћено укупно 39 чланова Шарићеве екипе, мада се на оптуженичкој клупи Специјалног суда налази свега 11 оптужених, пошто је њих 16 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

У поступку је, према наводима Тужилаштва, укупно 30 оптужених.

Сведоци сарадници се не изузимају од оптужења иако им се на крају процеса не изриче казна, као "награда" за сарадњу у расветљавању кривичних дела.

Од подизања прве оптужнице у априлу 2010. деветорица оптужених је правоснажно осуђена на основу споразума са Тужилаштвом за организовани криминал према којима су признали кривицу за шверц кокаина у замену за блаже затворске казне и одузимање имовине.

Последња оптужница подигута је прошле јесени, а њом је обухваћен и бизнисмен Родољуб Радуловић звани Миша Банана због кријумчарења 1.825 килограма кокаина из Аргентине.

Осим Дарка Шарића у бекству је још 15 оптужених међу којима је и Радуловић и њима се суди у одсуству јер су у бекству и за њима је расписана интерполова потерница.

Шарићева група почела је да се распада пре три и по године након медународне акције "Балкански ратник", када је у Уругвајској луци заплењено око 2.2 тоне кокаина, на јахти хрватског држављанина Анастазија Мартинчића, такође припадника Шарићеве екипе.

Споразуме о признању кривице са тужилаштвом су закључили Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Рашић, Марко Воротовић и Милош Крповић.

Они су осуђени на казне од две године и девет месеци до десет и по година затвора, плаћање судских трошкова, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац, којима се у буџет слило више од милион евра.

Дарку Шарићу и особама које су повезане са њим у протекле три године одузето је низ некретнина, луксусзних вила, кућа, станова, локала, полопривредних добара, предузећа, хотела, аутомобила, као и сав праћећи инвентар.

Сведоци сарадници у процесима против Шарићевог нарко клана су Драшко Вуковић, Радан Адамовић, и Небојша Јоксовић.

И поред свих оптужница, истрага се у овом случају и даље наставља , посебно у правцу веза тог клана са државним структурама у Србији.

Осим поступка за кокаин у Специјалном суду је у току и суђење оптуженима за прање новца, који је Шарићева група стекла кријумчарењем кокаина.

На оптуженичкој клупи те екипе је осам оптужених, јер су двојица признала кривицу, а Шарић је у бекству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво