Читај ми!

Потврђен притвор због крађе Сезанове слике

Двојица првооптужених за крађу слике Пола Сезана "Дечак у црвеном прслуку", као и још три слике из музеја у Цириху 2008. године остају у притвору, одлучио Специјални суд у Београду одбивши да их пусти да се бране са слободе.

Специјални суд у Београду одбио је да пусти да се бране са слободе двојица првооптужених за крађу слике Пола Сезана "Дечак у црвеном прслуку", као и још три слике из музеја у Цириху 2008. године и потврдио одлуку којом им се продужава притвор.

Судија Снежана Јовановић рекла је да њено веће сматра да и даље стоје разлози да Иван Пековић и Бобе Недељковски буду у притвору јер постоји опасност од њиховог бекства, као и да би могли да понове кривично дело.

Том одлуком суд је потврдио одлуке кривичног ванпретресног већа које им је продужило притвор 28. маја и Апелационог суда од 11. јуна. Они су у притвору од хапшења 11. априла 2012. године.

На оптуженичкој клупи су осим Пековића и Недељковског, Рашко Младеновић и Горан Радојевић који се бране са слободе.

Наставак суђења заказан је за 17. јул када би требало да буде саслушан вештак УКП-а биолошке струке о налазима ДНК Ивана Пековића, а судија је најавила да ће на сведочење позвати и сведоке из музеја у Цириху где је извршена крађа слика.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал терете се да су од 2008. до 11. априла 2012. године као чланови организоване криминалне групе из галерија европских земаља употребом силе одузимали уметничка дела велике вредности и преносили их на територију Србије.

Потом су сами или преко посредника од власника уметничких дела захтевали накнаду ради повраћаја украдених слика или нудили слике на продају заинтересованим купцима, наводи тужилаштво.

Четири вредне уметничке слике

У оптужници се прецизира да су 10. фебруара 2008. године у Цириху из музеја задужбине Е. Г. Брлеа однели четири вредне уметничке слике "Макови близу Ветеула" Клода Монеа, "Грана кестена у цвату" Винсента ван Гога, "Гроф Лепик и његове ћерке" Едгара Дега, "Дечак у црвеном прслуку" Пола Сезана које су у Швајцарској процењене на 180 милиона франака.

Слике "Гроф Лепик и његове ћерке" и "Дечак у црвеном прслуку" успели су да пренесу на територију Србије док су преостале две слике одбацили и оне су врло брзо након крађе пронађене у Швајцарској.

Дела која су пренели у Србију нуђене су на продају. Једна од ове две слике је 2009. године откупљена и враћена музеју, а друга је 11. априла 2012. пронађена у Београду скривена у крову Пековићевог аутомобила који је после дуже потере, ухапшен у близини "Југопетролове" пумпе у Малом Мокром Лугу.

Реч је слици "Дечак у црвеном прслуку" Пола Сезана која је процењена на 100 милиона швајцарских франака.

Оптужени се терете за кривична дела разбојништво, удруживање ради вршења кривичних дела, док се Пековићу терети и за недозвоњено држање и ношење оружја.

Приликом претреса њихових станова пронађено је и заплењено 1,49 милиона евра.

У Пековићевом стану у Врањској улици у Београду, који је користио за скривање, пронађено је пола милиона евра, док је у кући Боба Недељковског у Калуђерици, пронађено милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво