Читај ми!

Еулекс истражује 100 случајева ратних злочина

Косовски и тужиоци Еулекса тренутно истражују 100 случајева ратних злочина, каже шеф мисије ЕУ на Космету Бернд Борхарт, додајући да је у току пет суђења за ратне злочине. Наложено је хапшење 13 Срба који су ван правне надлежности Косова, истиче Борхарт.

Шеф Еулекса Бернд Борхарт рекао је да косовски и еулексови тужиоци тренутно истражују 100 случајева ратних злочина, да је у току је пет суђења за ратне злочине и да имају додатних 13 налога за хапшење окривљених Срба који су ван правне надлежности Косова.

Борхарт је у саопштењу навео да је Еулекс од УНМИК-а наследио 1200 предмета који се тичу ратних злочина на Косову од чега је због непостојања доказа одбачено 500 предмета.

Према његовим речима, пред косовским и Еулексовим тужиоцима из Специјалног тужилаштва Косова решава 300 предмета и да су покренули 51 нов предмет ратних злочина, укључујући прву истрагу икада у вези са делима сексуалног насиља или силовања оцењеним као ратни злочини.

"Косовски и Еулексови тужиоци тренутно истражују 100 случајева ратних злочина, а у току је пет суђења за ратне злочине", нагласио је шеф Еулекса додајући да су донете пресуде у 15 предмета ратних злочина.

Од тог броја навео је Борхарт, седам обухватају окривљене који су српске припадности, осам су окривљени албанске националности и да постоји додатних 13 налога за хапшење окривљених Срба, који су ван надлежности Косова.

У току је 216 активних предмета о несталим лицима, рекао је шеф Еулекса истичући да тужиоци Мисије ЕУ на Косову, као и сви остали косовски тужиоци, не процесирају предмете на основу политике, већ на основу доказа.

Шеф Еулекса је додао да већина осумњичених за ратне злочине извршене против косовских Албанаца током сукоба су косовски Срби, или држављани Србије, али да они више нису на Косову.

"Судство на Косову (укључујући Еулекс) не може да води истрагу против наводних извршилаца, већ има надлежност само на Косову. Сви ми поштујемо законе Косова, а закони Косова кажу да се никоме не може судити у одсуству,", напоменуо је први човек Еулекса.

Борхарт је такође навео да је већина косовских Албанаца, који су осумњичени за ратне злочине, извршили их против својих сународника.

Шеф Еулекса је говорио је и о сложености ових предмета наводећи да су многи од њих сада скоро 15 година стари и да захтевају пуно времена за припрему, а да од покретања истраге до коначне пресуде може проћи и пет година.

Борхарт је оценио да су сведочења веома крхка ствар јер су сведоци видели трауматичне догађаје и да су због тога подложни застрашивању, било непосредно преко приватних контаката, било посредно, преко јавних изјава, посебно оних актера који то не би требало да раде.

"Многи од њих ћуте годинама, посебно жене, које су почеле да износе своја искуства о силовању као ратном злочину,", рекао је шеф Еулекса и позвао све да подрже жене које се одлуче на тај корак.

Борхарт је поручио да се правда мора задовољити и да се мора видети њено задовољење, посебно у сваком друштву које жели да уграби своје место међу заједницом народа.

Шеф Еулекса је на крају истакао да ће Еулекс наставити, заједно са косовским партнерима, да улаже напоре у задовољавање правде за већину потлачених у друштву, да извршиоце, без обзира на то ко су они, изведе пред правду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво