Читај ми!

Силоси са дуплим дном

Штета за државу око 20 милиона евра и мањак од 80.000 тона жита. Ванредном контролом складишта робних резерви за више од месец дана обухваћено 80 силоса. Прављењем дуплог дна, скривањем папира, заваривањем поклопаца служили су се у неким складиштима како би заварали инспекторе, каже министар пољопривреде Горан Кнежевић.

После контроле која је утврдила крађу пшенице и кукуруза у 19 складишта робних резерви, посао чега полицију, тужилаштво и Пореску управу. Ванредна контрола је установила да фали око 80.000 тона од онога што је складиштено у силосима, а штета за државу је око 20 милиона евра. Мање од половине контролисаних складишта нема ни вишак ни мањак робе.

У седам силоса контрола није пронашла ни зрна, а у једном је пронађен вишак. У 19 је мањак кукуруза и пшенице, док је 26 силоса трговало баш у време контроле, па ће поново бити на листи провера.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић каже да је контрола обављена у 80 силоса.

"Десило се као у народној - терали смо зеца истерали смо лисицу. Наиме показало се да недостаје преко 80.000 тона жита и кукуруза. С тим што су неки покушали да разним махинацијама то стање исправе", објашњава Кнежевић.

Прављењем дуплог дна, скривањем папира, заваривањем поклопаца служили су се у неким складиштима како би заварали инспекторе. Министар верује да то не раде од скоро и да не раде сами.

"Они су могли тако да се понашају, јер су имали подршку у претходном периоду и људи из Дирекције за робне резерве, и полиције и правосуђа. Тако се једино може објаснити да озбиљне контроле није било 11 година", каже Кнежевић.

Директор дирекције за робне резерве Горан Тасић одговара да је било и редовних и ванредних контрола. Показује доказе да је за пет година колико је на челу институције, поднео и 50 кривичних пријава против складиштара. Међутим, није задовољан казнама.

"За 3.300 тона, 16 месеци условне казне и 15.000 динара. То је оно што се дешава. Оно што је битно је да ни после ове контроле нико неће бити заштићен. Изаћи ћу са именима фирми, одговорних лица, а на надлежнима је да утврде да ли је било ко из робних резерви у то уплетен и колика је његова одговорност", каже Тасић.

Подсећа да следи жетва и да ће и новом роду бити потребно одлагање. Зато сматра да треба одвојити жито од кукоља.

"Сваки од њих, који је починио неке криминалне радње, има своје име и презиме. Не бих волео да се сада каже да су сви складиштари лоши", истиче Тасић.

Штета за државу је, како је израчунао министар трговине - 20 милиона евра. Расим Љајић каже да ће полиција, тужилаштво и пореска управа добити закључке контроле радне групе.

"Наредне недеље ћемо Влади предати комплетан извештај о свом раду са предлогом мера које треба предузети. Тражићемо и скидање ознаке државне тајне са података о укупним количинама кукуруза и пшенице које се налазе у робним резервама", каже министар Љајић.

Контрола силоса трајала је 40 дана. Поред представника министарстава трговине и пољопривреде, у радној групи били су и представници Републичке дирекције за робне резерве.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво