Читај ми!

Пресуде "стечајној мафији"

На казне затвора од једне до девет година осуђено 16 припадника "стечајне мафије". Специјални суд изрекао ослобађајућу пресуду за преосталих 18 оптужених. Адвокати осуђених најавили да ће се жалити Апелационом суду.

У Специјалном суду изречена je првостепена пресуда групи од 34 оптужена да су припадали "стечајној мафији". На казне затвора од једне до девет година осуђено је 16 особа, а остали су ослобођени.

Првооптуженом, бившем председнику Трговинског суда у Београду Горану Кљајевићу, одређена је казна од шест и по година затвора и забрана бављења судијском дужности наредних пет година.

Судија Душан Војновић рекао је да је Кљајевић осуђен за злоупотребу службеног положаја и кршења закона од стране судије и да мора да врати 5.080 евра и 113.000 динара које је противправно стекао.

На највишу казну осуђен је бивши директор Кредитно експортне банке Секула Пјевчевић, коме је пресуђено девет година затвора и новчана казна од 800.000 динара и има обавезу да врати противправно стечени новац у износу од шест милиона динара.

Бивши директор "Ц маркета" Слободан Радуловић, који је у бекству, осуђен је на пет година затвора и новчану казну од 800.000 динара, а у обавези је да врати два милиона евра које је противправно стекао.

Бивши стечајни управник предзећа "Рад" Миљко Живојиновић, који је такодје у бекству, осуђен је на пет година затвора, а у обавези је да том предузећу врати противправно присвојених 142.228 евра.

Живојиновићу је изречена забрана да у наредних пет година обавља функцију стечајног управника.

Судија Делинка Ђурђевић је осуђена на четири године и меру забране на пет година бављења судијске функције, док је власник предузећа "Фреш милк" из Ечке Анђелко Битовић осуђен на четири и по године затвора за пореску утају и новчану казну од 800.000 динара.

Адвокат Немања Јоловић, који је оптужен за кршење закона од стране судије у помагању, осуђен је на две и по година затвора и меру забране бављења адвокатуром од три године.

Некадашња директорка "Поштанске штедионице" Јелица Живковић осуђена је на три године затвора, новчану казну од 800.000 динара и забрану управљања државном имовином у наредних пет година.

Сви осуђени ће новчане казне морати да плате у року од 30 дана од правоснажности пресуде, а у казну затвора биће им урачунато време проведено у притвору.

Међу ослобођенима су Грујица Давидовић, Ђорђо Антељ и власник "Еко продукта" Милинко Брашњевић.

На пресуду и оптужени и тужилаштво моћи ће да се жале Апелацином суду у Београду.

Адвокати најављују жалбе

Бивши директор Кредитно експортне банке Секула Пјевчевић, осуђен на девет година затвора, поручио је да је миран, да је такву одлуку и очекивао, али и да ће се на њу жалити суду у Стразбуру.

"У све четири тачке оптужнице, где сам осуђен су враћени кредити, имамо налаз вештака и материјалне доказе и списе", рекао је Пјевчевић.

Он је рекао да је пресудом очигледно да је суд хтео да правда притвор и да има одлуку Уставног суда да су оптужени били незаконито притворени две и по године. Пјевчевић јер додао да верује у Апелациони, Касациони, Уставни, али и у суд у Стразбуру да ова пресуда не може да опстане.

Бранилац Миљка Живојиновића који је у бекству и данас осуђен на пет година затвора, адвокат Александар Лојпур, је рекао да је да ће се жалити Апелационом суду на пресуду.

"Мислим да смо доказали да је за сва дела за које је оптужен, не само да није било доказа и да није крив, већ смо доказали да је био невин, рекао је Лојпур.

Радован Јововић, бранилац Немање Јоловића који је осуђен на 2,5 године, поручио је да пресуда против његовог брањеника не може да опстане, јер је осуђен за радње његовог занимања.

Оптужница против окривљених подигнута је у октобру 2006, шест месеци након хапшења осумњичених, а суђење је почело у јануару 2007. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара