Наставак суђења за паљење џамије

Кордон полиције по наређењу надређених повукао се пред навијачима и хулиганима који су потом запалили Бајракли џамију, рекао полицајац Зоран Анђелковић у наставку суђења оптуженима за паљење београдске џамије марта 2004 године.

Полицајац Зоран Анђелковић посведочио је, у Првом основном суду у Београду, да се кордон полиције, који је обезбеђивао Бајракли џамију у Београду у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, по наређењу надређених повукао пред навијачима и хулиганима који су потом запалили муслимански храм.

Сведочећи на суђењу оптуженима за паљење београдске џамије, Анђелковић је рекао да су навијачи и хулигани током нереда каменицама гађали кордон и да су после повлачења полиције запалили џамију.

Након његовог саслушања, адвокати оптужених предложили су да се као сведоци саслушају и некадашњи челници полиције Мирослав Милошевић, Миомир Милић и Милан Обрадовић, али је суд тај предлог одбио.

Завршне речи на том вишегодишњем суђењу заказане су за 7. јун, а потом би требало да уследи првостепена пресуда.

На оптуженичкој клупи, због нереда у којима је запаљена Бајракли џамија у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, после насиља које је избило над Србима на Косову и Метохији, седи 20 оптужених.

Међу њима је и Милош Радисављевић звани Кими, један од вођа Партизанове навијачке групе "Алкатраз", који је почетком априла изашао из затвора пошто је издржао целу казну од 16 месеци затвора због насилничког понашања током међународне фудбалске утакмице Партизан - Шјахтор у децембру 2009. године у Београду и вређања новинарке Б92 Бранкице Станковић.

Њему је 27. фебруара 2012. године спојен процес са осталим оптуженима, пошто је по кратком поступку депортован из Македоније и смештен у Окружни затвор у Београду.

Радисављевићу и осталим оптуженима суди се за дело "учествовање у скупини која врши кривично дело", за које је запрећена казна до пет година затвора.

Нереди код џамије избили су после насиља које је избило над Србима на Косову и Метохији 17. марта 2004. Демонстранти у Београду су пробили полицијски кордон на углу улица Краља Петра и Господар Јевремове и, уз повике "Убиј Шиптара", провалили у двориште џамије, а потом је и запалили. Полупали су прозоре и инвентар, а затим запалили џамију.

Те ноћи је до темеља изгорела и библиотека са више од 7.000 књига велике вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво